Keşfetİpuçları ve tüyolar

Seyahat sigortası: Bir sonraki seyahatine hazırlan

Hiç kimse seyahat sigortasının faydasını göreceği bir durumla karşılaşmak istemez. Yine de, yurtdışında acil bir durum yaşarsan veya seyahat planlarında beklenmedik değişiklikler olursa, iyi bir seyahat sigortanın olması her şey beklendiği gibi gitmediğinde seni baş ağrısından kurtarabilir. En iyi seyahat sigortasına sahip olmak, tıbbi yardım gerektiren kazalar ve kimlik hırsızlığından, rötarlı uçaklara ve otel iptallerine kadar öngörülemeyen her durumda zaman ve paradan tasarruf etmeni sağlayabilir.

Önünde aralarından tercih yapabileceğin yüzlerce seçenek var ve her ne kadar ideal seyahat sigortası paketini araştırmak için doğru veya yanlış yollar olmasa da, bu paketlerin tür, fiyat ve kapsam bakımından farklılıklarını bilmek oldukça önemli. Hayatı senin için biraz daha kolaylaştırabilmek amacıyla, bir sonraki seyahatinde kafanın rahat etmesini sağlayacak sağlam bir sigorta planının en önemli konularını özetledik.

Seyahat sigortası nedir?

Seyahat Sigortası: Güney Kaliforniya’ya bakan dik bir kayadan sarkan kaya tırmanıcısı

Seyahat sigortalarını internetten aramaya kalktığında, neredeyse sonsuz sayıda sonuç bulman ve kafanda cevaplanmamış milyonlarca soru oluşması hiç de şaşırtıcı bir durum değil. Burada ilk hatırlaman gereken şey, seyahat sigortasının evindeyken sahip olduğun sağlık sigortasının yerini tutmadığıdır. Onun yerine, bu sigorta yurtdışında karşılaşabileceğin hastalık, kaza, valiz kaybı gibi acil durumlar sırasında seni korur. En az 1 haftalık, en çok 1 yıllıktır.

Neleri kapsar?

Bu satın aldığın sigorta planına göre değişir. Çoğu zaman, seyahat sigortası uçak biletleri ücretlerinin tamamını veya bir kısmını, kayıp eşyaları, acil tıbbi harcamaları ve daha birçok şeyi kapsar. Her bir sigorta türünün neleri kapsadığını ayrıntılı bir şekilde ilerleyen bölümlerde açıklayacağız.

Ne kadar ücret ödemelisin?

Bu her ne kadar sigorta planına göre değişiklik gösterse de, genel olarak yaş ve kapsam göz önüne alınarak belirlenir. 65 yaş ve altı kişiler için daha ekonomik, bu aralığın üstündekiler için biraz daha pahalı bir bütçe çıkartılır. Ancak seyahat sigortası genellikle kısa sürelidir ve bu nedenle devasa farklar ortaya çıkmaz.

Yine de seyahat sigortası yaptırmadan önce gideceğin ülkelerin kurallarını da incelemelisin. ABD, Kanada ve Japonya dışında genellikle tüm ülkeler için seyahat sigortanı aynı fiyattan yaptırabilirsin. Saydığımız diğer ülkeler için ise küçük bir miktar daha ödemek zorunda kalabilirsin.

Seyahat sigortası senin için doğru bir tercih mi?

Gece için kamp kurmadan önce batan güneşin keyfini çıkaran genç bir yürüyüş grubu

Genel kural olarak, eğer seyahatin denizaşırı, pahalı ve/veya 2 haftadan uzunsa herhangi bir tür seyahat sigortası satın almak iyi bir fikirdir. Örneğin, Türkiye’den bir turist, kısmen yakın ve tanıdık bir yer olan Yunanistan’a yapacağı hafta sonu gezisi için seyahat sigortası yaptırmamayı düşünebilir ama New York’a yapacağı üç haftalık bir seyahat için sigorta yaptırmayı mutlaka düşünmelidir.

Çocuklarıyla birlikte seyahat edenler için iyi bir haber de pek çok sigorta şirketinin bakım gerektiren yaştaki çocukları ücretsiz olarak kapsama alıyor olması. Bir aile poliçesinin altında, çocuklar da aileleriyle birlikte seyahat ediyor olmaları durumunda, seyahatin süresi kadar ve (çalışabilecek yaştalarsa) tam zamanlı olarak bir işte çalışmamaları halinde sigortanın kapsamı altındadır. Yalnız seyahat eden çocuklar (örn. okul gezisiyle) ise ayrı bir sigortaya ihtiyaç duyar.

65 yaşın üzerindeki turistlerin genellikle daha yüksek primler ödemeleri gerekiyor ama yaşlılar için tasarlanmış hesaplı sigorta opsiyonları da mevcut.

Her turist ve her seyahat için mutlaka gerekli bir taktik olmasa da, seyahat sigortası yaptırmanın kendini daha iyi mi hissettireceğini veya sigortasız yola çıkmanın kendini risk altında gibi mi hissettireceğini anlamak için kendine birkaç soru sormak da iyi bir fikirdir.

  • Nereye gidiyorsun ve ne kadar süreliğine? (Bu sıradan bir hafta sonu şehir kaçamağı mı yoksa bilinmeyen bir yere yapılan bir aylık seyahat mi?)
  • Seyahatinin geri ödemesi olmayan ücretleri ne kadar? (uçak bileti, otel, kiralık araç, tekne gezisi vb. dâhil)
  • Herhangi bir şeyin ters gitmesi durumunda kaybetmekten rahatsız olmayacağın fiyat limiti ne kadar?
  • Ne tür aktiviteler yapacaksın? (Vitrinlere bakıp kafelerde vakit mi geçireceksin yoksa yürüyüş ve yelken kanat gibi aktiviteler mi yapacaksın?)
  • Hangi durumda daha huzurlu olacaksın? (Seyahat sigortası yaptırmadığın için endişe duyacak mısın veya sigortan olmadan rahat edebilecek misin?)

Seyahat sigortası satın almaya karar verdin – şimdi ne olacak?

Şimdi her şey kişisel ihtiyaçların için en uygun olanını bulmakta yatıyor. İşte araştırırken bulacağın seçeneklere birkaç örnek:

  • Kapsamlı – Bu her şeyi kapsayan türden bir plandır ve seyahat iptalleri ve seyahatin yarıda kesilmesi, rötar veya kaçırılan aktarmalar, hırsızlık, kayıp veya hasarlı bagaj ve acil tıbbi yardım gibi durumlarda belirtilen limite kadar tazminat sunar. Çok çeşitli nedenlerle seyahatini iptal edebilme esnekliği isteyen veya tehlikeli sporlar, evcil hayvan bakım ücretleri ve hatta kiralık araç kapsamı isteyenler için harika bir seçenektir.
  • Seyahat sağlık sigortası – Sadece tıbbi durumların kapsanmasını isteyenler içindir. Buna tıbbi ücretler, hastaneye yatmak zorunda kalman nedeniyle seyahatinin yarıda kesilmesi veya acil bir tıbbi durum nedeniyle eve dönmen gibi durumlar dâhildir. Ayrıca doktor bulmak konusunda yardıma ihtiyaç duyarsan 24 saat hizmet veren acil servisleri bulunur, nakledilmenin gerekmesi durumunda acil nakil kapsamı sunarlar ve bazı durumlarda kazara dişinin kırılması veya hasar görmesi halinde dişçilik de kapsam altındadır. Ayrıca poliçene bağlı olarak aile üyelerinen birinin zarar görmesi durumunda uçak biletini karşılayan planlar da mevcuttur.

Seyahat sigortası: Karlı bir pistte iniş yaparken dengesini kaybeden bir snowboardcu

  • Tıbbi nakil – Bu plan, tam bir sağlık kapsamı sunmasa da, başka bir hastane veya yere nakledilmen gereken acil durumlarda ambulans veya diğer ulaşım ücretlerini kapsar.
  • Kazayla ölüm – Hayat sigortasıyla tam olarak aynı olmasa da, bu seçenek seyahat sırasında uzuv kaybı veya ölüm gibi durumları kapsar. Genellikle kapsamlı sigorta planına ek olarak satın alınır.
  • Grup – 10 veya daha fazla kişiden oluşan arkadaş veya aile grubuyla seyahat ediyorsan, grup seyahat sigortası herkesin kapsama alınmasını sağladığı için iyi bir seçenektir.
  • Seyahat vizesi- Yalnızca, 3 ayı aşan bir süre için Avrupa’ya seyahat edecek olan AB dışı milletlerden kişilerin Schengen vizesi alabilmesi için gerekmektedir. Bu sigorta acil tıbbi müdahale, nakil ve ülkeye geri dönüş/iade gibi durumları kapsar.

İyi bir sigorta planının temel noktaları

Seyahat sigortası: ATV’lerle yarışarak çölü keşfeden bir arkadaş grubu

Kapsamlı bir sigorta planında karar kıldıysan, kusursuz bir sigorta poliçesinde araman gereken bazı şeyler var.

  • 24 saat çağrı servisi
  • Yüksek kapsama limiti
  • Acil nakil hizmeti
  • Tüm ülkelerde geçerli olması
  • Kayıp, hasarlı veya çalınan eşyaları kapsaması (elektronik eşyalar, mücevher, bagaj ve belgeler dâhil)
  • Kişisel kaza kapsamı
  • Uçak, otel ve ulaşım ücretleri dâhil olmak üzere iptal kapsamı

Deneyimli gezginler ve özellikle de yıl boyunca en az üç kere seyahat etmeyi planlayanlar için yıllık bir sigorta planı en hesaplı seçenek olabilir. Hesaplı tıbbi, kişisel ve iptal durumları kapsamı sunmasının yanı sıra, yıllık bir plan sayesinde tüm seyahatlerinde sigorta kapsamında olduğunu bilmenin huzurunu yaşarsın.

Seyahat sigortası kapsamındaki ilk alternatifte toplam 100 gün teminata karşılık, seyahat başına bu 60 gün limitine sahiptir. İkinci opsiyonda ise total sürede sınır bulunmaz, bunun yanı sıra seyahat başına 90 gün limiti vardır. Eğer sigortanın devam etmesini istiyorsan belirttiğimiz süreler sonunda ülkene dönmen gerekir.

Dikkat edilmesi gerekenler

Seyahat sigortası: Macera severler su raftingini tamamlayışlarını kutluyorlar

Neyin kapsam altında olduğu ve neyin olmadığı konusunda pek çok yanlış anlama olabiliyor. Ayrıntıları iyice gözden geçirdiğinden emin olmalı ve neye para verdiğini sonunda çok geç olmadan iyice anlamalısın. En pahalı ve kapsamlı sigorta planı bile kapsadığını düşündüğün her şeyi kapsamıyor olabilir. Seyahat sigortalarının genellikle kapsamadığı aşağıdaki durumları aklında bulundurmalısın:

  • Önceden var olan tıbbi durumlar (önceden saptanmış yüksek kolesterol, diyabet, zihinsel sorunlar vb. tıbbi durumlar için ilave ilaçlar da dâhil.)
  • Tehlikeli sporlar (bungee-jumping veya rafting gibi sporlar yapmayı düşünüyorsan bu durumun kapsanması için ekstra ücret ödeyebilirsin)
  • Öngörülebilir doğal afetler (Meteoroloji Genel Müdürlüğü veya diğer bir tahmin kuruluşu tarafından belirlenmelerinin ardından seyahatini etkileme potansiyeli olan öngörülebilir olaylar olarak sınıflandırılan tropik fırtınalar ve kasırgaları özellikle belirtebiliriz)

Seyahatin için doğru sigorta planını araştırmak sonu olmayan bir uğraş gibi gelebilir ama doğru araçlar ve bilgiler sayesinde kişisel veya grup ihtiyaçlarına en uygun planı kolayca seçebilirsin. AXA ve Allianz gibi büyük uluslararası şirketler hangi seçeneklere sahip olduğunu görmek için harika kaynaklardır. Daha yerel bir yaklaşım olarak, yerel bir sigorta kuruluşu veya bankayla görüşerek yaklaşık bir fiyat bilgisi alabilirsin. Eğer zaten seyahatteysen ve seyahat sigortası yaptırmayı da unuttuysan, kaldığın yerdeki yerel elçiliğinle iletişime geçebileceğini de aklından çıkarma.

Araştırmalarını daha da derinleştirmek veya detaylı incelemelere ulaşmak istersen Sigortam.net veya Sigorta Dükkanım gibi çevrimiçi karşılaştırma sitelerine de göz atabilirsin.

Artık seyahat sigortası konusunda da uzman olduğuna göre neden bir sonraki seyahatini planlamaya başlamıyorsun? momondo’nın Herhangi Bir Yere özelliğiyle mutlaka görmek isteyeceğin yeni yerler keşfedebilirsin. Yeni bilgiler elde ederek daha akıllıca seyahat etmeni sağlayacak bunun gibi başka uzman seyahat ipuçlarını momondo’nun Seyahat Fikirleri bloğunda bulabilirsin