Keşfetİpuçları ve tüyolar

Tatil sonrası sendromu ile başa çıkmanın yolları

Tatil bitse de günlük hayata geri dönsem diyen birini bulmakta çok zorlanırsın. Tatil sonrası sendromu hepimizi yakalamıştır: iş hayatı ve cevap bekleyen bir yığın e-posta seni bekler, eve dönünce karşılaşacağın günlük sıkıcı rutin aklında yer etmeye başlar ve tatil muhtemelen banka hesabında da etkisini hissettirmiştir.

20 farklı ülkeden binlerce gezgine* tatil dönüşünde nasıl hissettiklerini sorduk. %24’ü eve dönerken stresli olduğunu söylerken, %45’lik önemli bir bölümü de tatilden sonra işe giderken üzgün ve karamsar hissettiğini söyledi.

Tatil sonrası sendromu- Tekrar Apalaş Dağları’nda olmak isterdin, değil mi?

Tekrar Apalaş Dağları’nda olmak isterdin, değil mi?

Ancak her şeyin bu kadar kötü olması için bir neden yok. Tatil sonrası sendromu ile başa çıkabilmen için, tatil mutluluğundan gerçek hayatın monotonluğuna geçiş yapmanı kolaylaştıracak ve tatil stresini ortadan kaldıracak sekiz ipucu hazırladık:

1. Bir sonraki tatilini planla

Uluslararası Yaşam Kalitesi Araştırmaları Örgütü Resmi Bülteni’nde (Official Journal of the International Society for Quality-of-Life Studies) yayınlanan bir araştırmaya göre, bir tatilin en mutlu bölümü tatilin kendisi değil, planlama aşaması ve yarattığı heyecan ile beklenti hissidir. Yani, havaalanındayken veya eve dönüş uçağındayken vakit kaybetmeden bir sonraki seyahatini planlamaya başlamalısın!

2. Hüznü kucakla

Tatil sonrası sendromu- Zion Ulusal Parkı’nda kamp. Unutulmayacak bir tatil

Zion Ulusal Parkı’nda kamp. Unutulmayacak bir tatil

Hissettiğin şeyin “sadece” tatil sonrası sendromu olduğundan ve daha ciddi bir şey olmadığından eminsen hiçbir sorun yok. Hayatının şu anda inanılmaz sıkıcı olduğunu hissediyor olabilirsin. Tek yapman gereken, sessiz bir yerde beş dakika geçirerek, hayatındaki her şeyin iyi olduğunu anımsamaya çalışmak. Evin olarak gördüğün yer neresi olursa olsun, hayat oldukça harika bir şeydir.

3. Evini döneceğin zaman için hazırla

Tatil heyecanı içinde kapıdan fırlayıp, sütü buzdolabında unutmak ve arkanda cevaplanmamış bir e-posta yığını bırakmak ne kadar kolay olsa da, dönüşün için hazırlık yapmaya zaman ayırmayı ihmal etmemelisin. Tatilden sonra işe dönüş her zaman için zordur ama arkandaki her şeyi olabildiğince düzenli bir şekilde bıraktığını bilmek, tatil havasına tamamen girebilmene yardımcı olacaktır. Ev konusuna dönersek: son dakika hazırlığını yaparken dağınıklığını yerde bırakma ve dolaptaki sütü atmayı da unutma.

Daha fazlası: Harika valiz hazırlama ipuçları arıyorsan, tatil için 21 valiz hazırlama ipucumuza göz atabilirsin

4. Tatil anılarına dönüş yap

Tatil sonrası sendromu- Hayranlık uyandırıcı Antilop Kanyonu’nda bir gezinti

Hayranlık uyandırıcı Antilop Kanyonu’nda bir gezinti

Tamam, kendini yeniden masa başında tıkılmış kalmış buldun; yine de bütün bir gün boyunca ekrana bakmana gerek olmadığını biliyorsun. Seyahatinde çektiğin bir resmi yazdırıp (evet, gerçek bir fotoğrafı), bilgisayarının yanına yapıştırabilirsin. Bu fotoğraf tatil duygusunun taze kalmasını sağlayacak ve en kısa zamanda oraya (veya başka bir yere) gitmen için sana ilham verecektir. Eğer Instagram kullanıyorsan Lalalab uygulamasına bayıldığımızı söyleyelim: sen sadece yazdırılmasını istediğin Instagram fotoğraflarını seçiyorsun ve fotoğrafların postayla sana geliyor. İşte bu kadar kolay!

5. Günlük hayata dönüşünü kolaylaştır

Her şeyi ağırdan al ve kendini zorlama. Eğer mümkünse, günlük hayata dönüş yapmak için kendine bir veya iki gün zaman tanıyabilir, o arada çamaşır yıkayabilir ve uykunu düzene sokabilirsin. Eğer doğrudan işbaşı yapmak zorundaysan, tatile çıkmadan önce her şeyi dönüşün için hazır şekilde bırakabilir (ipucu üçe yeniden göz atabilirsin) veya işe hafta ortasında başlamayı da düşünebilirsin. Böylece işteki ilk haftan daha kısa olacaktır. Zaten Yıllık Uçuş Araştırmamıza göre de uçuş için en ucuz gün salı, yani bir taşla iki kuş vurmuş olacaksın!

6. Hafta sonu kaçamağı

Tatil sonrası sendromu- Eyvah! Anahtarlarımı plajda unuttum

Eyvah! Anahtarlarımı plajda unuttum

Bir sonraki tatilinin yıllar sonra olmasına gerek yok ve mutlaka yüzlerce kilometre ötedeki bir yer seçmek zorunda da değilsin; neden kısa bir hafta sonu kaçamağı yapmıyorsun ki? Kendi ülkende bir yeri veya yakınlardaki bir yeri deneyebilirsin: bazen tek ihtiyacın olan şehirden bir parça uzaklaşmaktır (seyahat fikirleri için Şehir Kaçamakları sayfamıza göz atabilirsin).

7. Değişiklikler yap

Tatilden eve dönüp hep aynı eski şeyleri görmek de bazen iç karartıcı gelebilir. Bu sorundan kurtulmak için hayatındaki bir şeyleri değiştirebilirsin. Hem hayat alışkanlıkları yıkınca daha az karmaşıkmış gibi gelmiyor mu? Evi toparlayıp hangi ayda olursan ol iyi bir bahar temizliği yaptığında, kendini yeni bir ruh haline uygun yeni bir yerde bulacaksın.

8. Beden ve zihin egzersizleri yap

Tatil sonrası sendromu- Key West’te bisiklete binerken hissettiğin o mutluluğu tekrar yaşamak mı istiyorsun? Hemen bisikletini kap!

Key West’te bisiklete binerken hissettiğin o mutluluğu tekrar yaşamak mı istiyorsun? Hemen bisikletini kap!

Evet, bunu biliyoruz – hiç kimse nasıl egzersiz yapması gerektiği hakkında bir şeyler okumak istemez ama bunun için bilimi inkâr etmek de doğru olmaz: tatildeyken bütün bedenini saran o endorfini özledin mi? Egzersiz yaparken salgılanan hormon da aslında onlar. Eğer fitness salonuna gitmek zor geliyorsa, dışarı çıkıp sosyalleşmeyi de tercih edebilirsin. Arkadaşlarınla vakit geçirip, moralini yüksek tutmak da aynı işi görecektir (tabii ki fiziksel faydaları haricinde).

Bu ipuçlarını, seyahat sonrası sendromunu olabildiğince gerçekçi ve kolay bir şekilde üzerinden atabilmeni sağlamak için derledik ve hepsini yapmana gerek de yok. Birine şans verip, işe yaramadığında bir sonrakine geçebilirsin ve şunu da unutmamalısın: nerede yaşıyor olduğun o kadar da kötü bir şey değil ve bir sonraki maceran da kısa bir süre sonra karşına çıkabilir…

Bir sonraki tatilin için araştırma yapmaya devam et ve akıllı gezginler için dört ücretsiz seyahat taktiği yazımıza göz atmayı unutma. Eğer seyahat etme arzun hala tatmin olmadıysa, 9’dan 5’e mesaiyi arkanda bırakıp, bir dijital göçebe olarak çalışabileceğin en iyi yerleri öğrenebilirsin.
* 2016’da gerçekleştirilen ve 20 ülkedeki seyahat alışkanlıklarını kapsayan bir küresel seyahat anketinden alınan verilere dayanmaktadır. Bu ülkeler: Avusturya, Avustralya, Belçika, Brezilya, Çin, Almanya, Danimarka, İspanya, Finlandiya, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Portekiz, Rusya, İsviçre, İsveç, Türkiye, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri. Ankete, yaşadıkları ülkenin nüfusunu demografik olarak temsil eden ve yaşları 18 ila 65 arasında değişen 29.000 kişi katıldı