Keşfetİpuçları ve tüyolar

Yurtdışında Çalışmak, Yurtdışında Okumak ve Yurtdışında Yaşamak: Nereden Başlanır, Nereye Gidilir?

Eğitim, iş, göçmenlik… Yurtdışına gitmek isteyenler için şartlar neler?

Yurtdışına gitmek isteyenler için izlenebilecek binlerce yol var. Tüm bunları seçerken ilk olarak üç ana başlıktan hangisinde ilerlemen gerektiğine karar vermelisin. Üzerine pasaportunu da yenilediysen hemen harekete geç.

1. Yurtdışı eğitim

Yurtdışı eğitiminde bir çok alternatif var © Vasily Koloda

Yurtdışı dil eğitimi

Yurtdışında dil eğitimi almak istiyorsan, bunun için İngiltere, ABD, Kanada gibi “merkez” ülkelere belli süreli kurslar için gidebilirsin. Türkiye’de artık neredeyse her ilçede özel dil okullarının ofisi bulunuyor. Genel itibariyle şartlardan bahsetmemiz gerekirse, bunu üç grupta özetleyebiliriz. Ortaöğretim-lise öğrencileri, üniversite öğrencileri ve iş hayatına atılmış çalışan kesim.

Yaklaşık bir yıla kadar eğitim fırsatının sunulduğu yurtdışı dil okullarında, yabancı ülkelerden lise diploması, üniversite başvuru fırsatları, staj programları ve hedef sektöre yönelik kariyer planlamaları da yer alıyor. Yurtdışı dil okulları genellikle İngilizce, Fransızca, Almanca, Çince, Japonca, İtalyanca ve İspanyolca eğitimler sunuyor.

Yurtdışı üniversite eğitimi

Yurtdışında üniversite eğitimi almak isteyenler için aslında çoğunlukla dil okulları başlangıç oluyor. Belli süreli dil kurslarına devam edenler, prosedürü öğrendikten sonra kalan zaman içinde eğitim aldıkları ülkelerdeki üniversitelere başvuruyorlar. Ancak elbette üniversitelere doğrudan başvuru da yapılabiliyor.

ABD, İngiltere, Bulgaristan, Almanya, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, Ukrayna, İtalya, İspanya, İsviçre gibi ülkelerin hepsinde üniversite eğitimi alınabiliyor. Buralarda üniversite eğitimi ortalama üç yıl olsa da süre yine de ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Yurtdışı üniversite eğitiminde asıl önemli olan ise öğrenim görülen kurumun yurtdışı denkliğinin olması… Eğitim danışmanlıklarının programları da detay edinme açısından önem taşıyor.

Yurtdışı yaz okulları

Yurtdışı yaz okulları ve kampları özellikle 9-19 yaş grubuna yönelik. Yabancı dil pratiğinin yoğun olduğu okullarda, ülkenin yerel kültürü de bizzat tanınıyor. Az sayıda kişiyle işlenen derslere çevre gezileri ve aktiviteler de dahil ediliyor. Konaklama konusunda ise gönüllü ailelerden ya da eğitim görülen okulların kampüslerindeki yurtlardan yardım alınabilir.

Erasmus

Erasmus eğitimi için bir üniversiteye kayıtlı olmanız gerekiyor © Wadi Lissa

Dünyadaki neredeyse bütün üniversitelilerin dilindeki Erasmus, eğitim hayatının son dönemecindeki gençlere dünyayı tanıma olanağı sunuyor. Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yararlandığı Erasmus, programa dahil olan bölümlerde süreli olarak yurtdışında okuma fırsatı veriyor.

Erasmus’la yurtdışına gidebilmek için belli bir not ortalaması yok. Ancak sıralamada öne geçmek açısından mümkün olduğu kadar yüksek bir ortalama aranıyor. Erasmus ile ilgili daha fazla bilgi almak için Ulusal Ajans’ın sitesi ziyaret edilebilir.

Bonus: Yurtdışı eğitimde burs olanakları nasıl?

Aslında yurtdışı eğitim bursları, ülkeye göre farklılık gösteriyor. Bazı üniversiteler, eğer dönem başladıysa birinci yarıyılda harç talep etmiyor. Bunun yanı sıra kimi kurumlar da, okula başladıktan sonra burs sağlayabiliyor. Böyle bir durumda sadece ilk dönem ücretini ödemek yeterli.

Örneğin Swedish Institute, yurtdışı yüksek lisans burslarında, oldukça kapsamlı bir seçenek sunuyor. Bunun yanı sıra yurtdışında üniversite okumak isteyenler için İngiltere’de de benzer alternatifler var.

Sheffield Üniversitesi, internet sitesinde eğitim derecesine göre uygun burs imkanlarını ayrıntılı olarak anlatıyor. Ayrıca Nottingham Üniversitesi ve British Council’de de benzer fırsatlar var.

ABD’de ise üniversitelerin burs programları pek yok ve okullar katkı payı talep ediyor. Bunun için yurtiçi burslara yönelmekte fayda var. TEV, TÜBİTAK, Jean Monnet ve Fulbright özellikle başarılı öğrencilere eğitim hayatı boyunca destek oluyor.

Fransa’da ise eğitim ücretleri devlet tarafından verilen desteklerle minimize edilmiş durumda. En iyi bilgiler ise Campus France’ın internet sitesinden görüntülenebilir. Zaten başvuru yapmak için de yine aynı adresin ziyaret edilmesi gerekiyor.

Norveç’te ise lisans ve yüksek lisans programlarının tamamı ücretsiz. Hatta Norveç’te eğitimlerinin ilk senesinde öğrencilere haftada 20 saat part-time çalışma imkanı da veriliyor. Ayrıntılı bilgi için Study in Norway sayfasını ziyaret edebilirsin.

Dünyanın en güçlü eğitim sistemlerinden birine sahip Almanya’da da üniversiteler devlet tarafından finanse edildiğinden ya cüzi bir katkı payı alıyor ya da tamamen ücretsiz eğitim veriyor. Ancak Almanya, okumaya gelecek öğrencilerden Almanca durumunu gösteren bir dil yeterlilik belgesi mutlaka talep ediyor. Daha fazla bilgi için: Study in Germany

2. Yurtdışı çalışma imkanları

Work and travel’dan nitelikli göçmenliğe: İlk adım ne yapmak istediğiniz ve nereye gitmek istediğinize karar vermek © Simon Abrams

Work and travel

Yurtdışı dil eğitimi ve çalışma denilince akla ilk gelenlerden biri de şüphesiz work and travel… Peki, work and travel nedir? ABD’nin kültürlerarası iletişimi güçlendirmek ve sezonluk çalışan ihtiyacını karşılamak için 50 yıldan fazla bir süredir uyguladığı work and travel’a Kanada’da da dahil.

Work and travel şartları aslında çok da spesifik değil. Üniversite öğrencisi olmak ve örgün eğitim almak bu program için yeterli sayılıyor. Work and travel fiyatlarına, uçak bileti, transferler, konaklama, yemek masrafları, günlük harcamalar, pasaport giderleri ve vize ücreti dahil değil. Work and travel Amerika’da ve Kanada’da yaşamak isteyen öğrenciler için güzel bir staj deneyimi sunabilir.

Au Pair

Geçtiğimiz dönemlerde oldukça popüler olan ancak yeni eğitim imkanlarıyla eskisi kadar gözde olmayan au pairlik, aslında oldukça farklı bir tecrübe. Au pair nedir önce ona değinelim. Tam pansiyon konaklama ve cüzi bir ücret karşılığında yurtdışında çocuk bakma olarak tanımlanan bu iş sayesinde öğrenciler yeni yerler görebilir, farklı kültürlerden insanlarla tanışarak vizyonunu geliştirebilir.

Au pair Amerika ve İngiltere’de çokça tercih edilen bir uygulama. Türkiye’den gitmek isteyenler için ise danışmanlık firmaları gerekli bağlantıları kurarak, gençlerin güvenli bir şekilde bu deneyimi kazanmalarını sağlıyor. Daha fazla bilgiyi Avrupa Gençlik Portalı ve İngiltere Au Pair Programı sayfasında bulabilirsin.

Avustralya, Kanada ve ABD nitelikli göçmenlik başvuruları

Belirli ülkelerin sunduğu fırsatlara göz atabilirsin © Yuya Hata

Avustralya, Kanada ve ABD göçmenlik başvurularının en yoğun olduğu ülkelerden üçü diyebiliriz. Her üç ülkede de çalışmak için bazı şartlar var. Göçmenlik için öncelikle Avustralya’da çalışma vizesine başvurmak gerekiyor. Elbette bunun için önce bir iş bulmak lazım. Her yıl Kalifiye Göçmenlik programı hazırlayan devlet, böylelikle insan kaynağı gereken pozisyonları belirler ve Avustralya iş imkanları listelenir. Dolayısıyla Avustralya çalışma iznin olduğu takdirde devletin belirlediği ülkenin dört bir yanındaki açık pozisyonlara başvurabilirsin.

Kanada’ya gitmek için de aslında prosedür çok farklı işlemiyor. Kanada göçmenlik başvuru şartları, kişinin dil bilmesine, eğitimine ve mali durumuna göre değişebiliyor. Kanada çalışma izni alabilmek için ihtiyaç duyulan pozisyonlarda faaliyet göstermek ve yeterli miktarda dil bilmek gerekiyor. Kanada vize başvuru merkezlerinden danışmanlık alarak nitelikli göçmenlik hakkında daha detaylı bilgi almak mümkün.

Amerika göçmen vizesi için ise durum biraz daha değişik. ABD bu vize kategorisini dört grupta topluyor. Birinci derece akrabalar aracılığıyla, aile ya da iş dayanaklı göçmenler statüsüyle ve kurayla belirlenen yeşil kart sahibi olarak göçmen vizesi alınabiliyor. Dört kategori için de şartlar buradan görüntülenebilir.

Bonus: Ankara Antlaşması nedir, neye yarar?

Türkiye vatandaşlarına İngiltere tarafından verilen “iş kurma vizesi” olarak nitelenen Ankara Antlaşması, hem çalışma, hem de yerleşme hakkı sunuyor. Ankara Antlaşması İngiltere’de kullanılabilecek bir serbest meslek vizesi… Bunun yanı sıra Danimarka’da da Ankara Antlaşması, Türkiye Ortaklık Antlaşması adı altında uygulanıyor.

3. Yurtdışı gönüllü çalışma başvurusu

Seyahat ederken başkalarının hayatına dokunmak… © Perry Grone

Avrupa gönüllülük projeleri, gençlerin sosyalleşmesi, kültürlerle maddi bir karşılık olmaksızın bağ kurması ve çevrelerinin uluslararası çapta gelişmesi için çok büyük önem taşıyor. Projeler, kapsamı ve başvuru şartları yönünden farklılıklar taşısa da, temelde oldukça güzel amaçlara hizmet ediyor.

AIESEC

Avrupa gönüllülük projelerinin en bilinenlerinden biri AIESEC. AIESEC adresinde yer alan listede gönüllülük adına pek çok fırsat var. Konaklama ve yemek desteği de verilen programda, içinde bulunulan projeye göre zaman zaman bir miktar ödeme de yapılabiliyor.

EVS

18 – 30 yaş arası gençler için hazırlanan EVS (Avrupa Gönüllü Hizmeti), Avrupa Komisyonu tarafından geliştirilen bir proje. EVS kapsamında belirttiğimiz yaş grubundakiler haftada 35 saat gönüllü olarak çalışabiliyor. İşin süresi ise 2-12 ay arasında değişiyor.

Bu süre boyunca gençlerin hayatını idame ettirecek kadar ihtiyaç duyacakları destek ise Avrupa Birliği Fonu’ndan karşılanıyor. EVS’den yararlanmak için daha önce projeye katılmamış olmak şartı var.

Bonus: Adım adım yurtdışı gönüllü çalışma kampları

Gönüllü olarak katılabileceğin bir çok proje var © Abigail Keenan

Avrupa gönüllülük projeleri yukarıdakilerle sınırlı değil. Aşağıda hazırladığımız yollarla da yurtdışında gönüllü olma fırsatı yakalayabilir, hayatın boyunca unutamayacağın bir deneyim yaşayabilirsin.

  • İlk önereceğimiz yer bir aracı kuruluş. Burada gönüllü çalışma fırsatı veren host’larla buluşup verdikleri ilanlardan şartları öğrenebilirsin.
  • İtalya, Çek Cumhuriyeti gibi Avrupa merkez ülkelerinde yer alan gönüllü hizmet fırsatları için buraya göz atabilirsin.
  • Kosta Rika’daki çocukların hayatına dokunmak ve onlara İngilizce öğretmek için buradan ayrıntılı bilgi alabilirsin.
  • Hostel jobs adresinde ise hem gönüllü, hem de yarı zamanlı çalışma ilanları var.
  • Tamamen gönüllülük işleri üzerine bir yer arıyorsan bu adresi tıklayabilirsin. Buradaki işlerin karşılığında konaklama ve yemek desteği veriliyor.
  • Worldpackers ise tam anlamıyla evrensel bir platform. Burada dünyanın her yerinden gönüllü yapılacak işler listeleniyor. Hostellar, NGO ve Eco projeleri de dahil olmak üzere pek çok iş ilanını buradan görüntüleyebilirsin.
  • Hostel’larda gönüllü iş bulmak istiyorsan buraya ve buraya göz atabilirsin.
  • Gönüllülük hizmetini daha butik hale getiren bir başka adres is WWOOF. Çalışırken bir de organik gıda yetiştiriciliğini yerinde, çiftliklerde öğrenmek isteyenler buradan yardım alabiliyor.
  • Bu arada Pasaport İnisiyatifi’nde momondo’yla birlikte hareket eden System and Generation da, gönüllülük fırsatları sunuyor. Resmi site bu konuda gereken tüm bilgileri sağlıyor.

İster gönüllü seyahat ister yurtdışı eğitimi, gideceğin yere uçak biletini en uygun fiyatlarla bulmak için momondo.com.tr‘ye göz atmayı unutma!

Okumaya devam et: