Keşfetİpuçları ve tüyolar

21 faydalı ipucundan oluşan seyahat listesi

Deneyimli bir gezgin veya seyahat çantalı bir acemi de olsan, seyahat ederken bir yapılacaklar listesi hazırlamak oldukça iyi bir fikirdir. Valizine neler koyacaksın, valizini nasıl hazırlayacaksın, yanında neler götürecek, neler götürmeyeceksin – seyahatin için tüm ihtiyaç duyduklarının listesi, unuttuğunda kendini affetmeyeceğin şeyler de dahil olmak üzere işte burada. Nelerden bahsettiğimizi biliyorsun – aşılar, pasaportunun geçerlilik tarihi ve vizelerin: çok önemli ama unutulacak kadar da sıkıcı olan şeyler.

Öyleyse, yakında seyahate çıkacaksan, kendine bir iyilik yap ve her şeyi içeren seyahat listemize bir göz at. Pişman olmayacaksın.

1. Önceden rezervasyon yap

Otel rezervasyonunu son dakikaya bırakma, çünkü ihtimaller senin yanında değil. Son dakika rezervasyonuyla tasarruf etme olasılığın çok zayıf ve gittiğin yerde de iyi bir otel bulmak için bir o yana bir bu yana koşmak istemezsin. En iyisi önceden rezervasyon yapmak (aynısı uçak biletleri için de geçerli; en iyi fiyatlar için 53 gün önceden rezervasyon yapmalısın!)

2. Esnek ol

Esnek şartlara sahip (geri iade edilebilir) uçak bileti veya otel odası rezervasyonuna ihtiyaç duyup duymayacağını iyice düşün. Biraz daha pahalı olsalar da uzun vadede büyük tasarruf etmeni sağlayabilirler.

3. Oraya gitmene izin veriyorlar mı ki?

Vizeye ihtiyacın var mı? Vizeye ihtiyacın olup olmadığını (geçiş yaptığın ülkeler için de) kontrol et ve vize almanın ne kadar sürdüğünü öğren. Zaten vizen varsa kalacağın süre boyunca geçerli olduğuna emin ol.

4. Sakın o duruma düşme

seyahat-gereksinimleri

Pasaportun geçerli mi?

Pasaportunun geçerlilik süresinin tüm seyahatini kapsadığına emin ol: çünkü aksi durumda bazı ülkeler giriş yapmana izin vermeyeceklerdir! Gitmeden önce seyahat ettiğin ülkenin pasaport kurallarını kontrol etmeyi unutma. Pek çok ülke, ülkeye giriş yaptıktan veya ülkeden çıkış yaptıktan sonra pasaportunun belli sayıda ay daha geçerliliğini koruması şartını aramaktadır.

5. Kolları sıva!

Aşılar! Kimse onları sevmese de, diğer alternatiften çok daha iyiler. Tavsiye edilen ve zorunlu ilaç ve aşıların tümüne sahip olduğundan emin ol ve daha önceden olduğun aşıların hala etkilerini koruyup korumadıklarını kontrol et. Mümkünse, seyahatinden sekiz hafta önce doktorunu ziyaret et. Vücudunun bağışıklık oluşturması için bazı aşıların oldukça önceden yapılması gerekmektedir.

6. Temelli orada kalmayacağını kanıtla

Bazı ülkeler oradan çıkış yapacağın uçak bileti rezervasyonunu yapmadıysan ülkeye giriş yapmana izin vermezler; bu nedenle gideceğin yere özgü kuralları kontrol et ve el çantanda biletinin bir fotokopisini taşı.

7. Geçerlilik süresi dolmuş mu?

Öğrenci veya emekli kartları gibi bir indirim kartıyla seyahat ediyorsan geçerli olduklarından emin ol, yoksa bunun bedelini ödersin (maddi olarak).

8. Paralarını bölüştür

seyahat-listesi

En büyük kabusun

Nakit parayla seyahat ediyorsan hepsini aynı çantada taşıma. Bu sayede çantalarından birini kaybetsen bile diğeri sende kalır.

9. Belgelerini kopyala

Pasaport, bilet, otel onayları vb. tüm önemli belgelerin fotokopisini çek ve tara. Kopyalardan birini sorumluluk sahibi birisine (annen gibi) ver ve diğerini yanında taşı.

10. Kendine e-posta gönder

Kendine, pasaport, uçuş ve telefon numarası gibi tüm ayrıntıları içeren bir e-posta gönder. Cüzdanın veya telefonun kaybolursa kendi kurtarıcın olabilirsin.

11. Bankanı ara

Bankanı ara ve onlara nereye gittiğini ve hangi tarihlerde orada olacağını bildirerek, kredi/banka kartının engellenmesini önle. Bazı bankaların aylık para çekme limitleri bulunur, gitmeden önce kendininkini kontrol etmeyi unutma. Cüzdanını kaybetmen halinde bankayla iletişim kurabileceğin en iyi yolu bir yerlere not aldığına emin ol.

12. Valizini hazırla. Sonra bir daha hazırla

seyahat-listesi

Sadece gerekli olanları valizine koy.

Valizine koyacaklarına son bir göz at. Gerçekten dört çift ayakkabı ve altı çift pantolon götürmek zorunda mısın? Kuşkuların varsa valiz hazırlama rehberimize göz at.

13. Şişeleri kontrol et!

O el çantandaki şampuan mı deodorant mı? Peki 100ml’nin altında mı? Yanında taşıdığın tüm sıvılar öyle olsa iyi olur (yoksa güvenlik kontrolünde bırakman gerekir).

14. Sigortan var mı?

Seyahat sigortanı (olduğunu umuyoruz) kontrol et. Gittiğin yeri de yapacağın şeyleri de kapsadığına emin ol. Ayrıca bir kopyasını da mutlaka devamlı yanında taşı.

15. Hafıza kartlarını depola

seyahat-listesi

Havalimanlarında her zaman hafıza kartları bulabilirsin.

Kameranın çalışıp çalışmadığını kontrol et ve tüm fotoğraflarınla videolarına yetecek depolama alanın olduğuna emin ol.

16. Uyumsuzluk yaşama

Doğru fişi veya adaptörü aldığına emin ol. Instagram’dayken pilinin bitmesini istemezsin.

17. 999, 911, 112?

Gideceğin yerin acil telefonlarını bildiğine emin ol. Yerel acil telefonları GPS aracılığıyla sunan veya çevrimdışıysan manuel arama imkanı tanıyan uygulamalar arasında Emergency Numbers (Android) veya Emergency Phone Numbers (iOS) sayılabilir.

18. Çevrimdışı kal

Telefonuna şehir rehberi indirerek şehri profesyonel bir gezgin gibi dolaş! momondo places şehir rehberlerini şu anda 14 şehir için bulabilirsin (yeni pek çok şehir de yolda). Şehir rehberlerimiz ücretsizdir, ayrıntılı haritalara sahiptir ve %100 çevrimdışıdır – yani fahiş data roaming ücretlerine veda edebilirsin!

19. Hazırlıklı ol

Teslim ettiğin valizlerinin kaybolması ihtimaline karşı, elinde taşıdığın valizine yedek kıyafet (ama hafif olmalı!) koyabilirsin (otelinin tedarik etmeme ihtimaline karşı diş macunu, diş fırçası ve deodorant da almayı düşünebilirsin).

20. Cesur ol

Yeni ve bilinmeyen bir yere yolculuk etmek heyecan verici bir deneyim olabilir. Artık kendini güvenli hissettiğin bölgeden çıktığına göre, yaşadığın anın tadını çıkar!

21. Merakını kaybetme!

İşte asıl önemli olan – merakını kaybetme!

Uzmanlardan daha fazla seyahat tavsiyesi almak için momondo blogunun ‘Haberler & ipuçları’ bölümüne göz atabilirsin.