KeşfetDoğa

Kamp Önerileri | Kamp İçin Gerekli Malzemeler | Kamp Yerleri

Cesur gezgin blogu olarak deneyimlerimizi, kullandığımız ve ihtiyaç duyulan malzemeleri ve kamp önerilerimizi momondo için yazdık. Keyifli okumalar!

1. Kamp Hayatı

Bizim için hep konaklama seçeneklerinin ilk sırasında yer alıyor. Kamp hayatını seviyoruz. Evimizi kendimiz kuruyor, yanımızda taşıyor, nereye istersek gidip kalabiliyoruz.

Kalktığımızda harika manzaralar görmek istediğimizde pahalı otellerin 38. katından bir manzara izlemek yerine bir dağa kamp kuruyoruz yada güzel bir deniz kenarı yada göl kenarında kalıyoruz.

Evcil hayvan istemeyen otellerin yanında kamp kurarak patili dostumuz Yuki’yi yanımızda götürüyoruz. Konaklamayı yarı yarıya indiren kamp hayatı bizce gerçek anlamda ekonomik ve bir o kadar da eğlenceli.

2. Kamp İçin Gerekli Malzemeler

Kamp yapmaya karar verdikten sonra başlıca temel ihtiyaçlarınız ve gereksinimleriniz olacak.

Çadır seçimi

Kamp Önerileri | Kamp İçin Gerekli Malzemeler | Kamp Yerleri

Çadır seçimi kamp tatilinin en önemli adımlarından biri © Ole-Martin Bratteberg

Çadırınızı seçerken öncelikle hafifliğine, dayanıklılığına, su geçirip geçirmeyeceğine, kaç kişilik olacağına, yazın mı kışın mı kullanmak istediğinize karar verip ona göre bir kumaş seçimine dikkat etmelisiniz.

Eğer daha çok yaz aylarında sahillerde çadır kuracaksanız ince kumaşlar tabi ki yeterli olacaktır. Fakat kışında karda kamp yapmak isterseniz yaz için uygun olan çadır sizin için yeterli sıcaklığı sağlamayacaktır.

Yada daha hafif yada daha ağır olması ne gibi fark yaratır diye düşünürseniz de, eğer sırt çantası ile çadırınızı alıp kamp yapmaya giderseniz sırtınızda ki 2 kiloluk çadır yol boyunca yürüyüşlerinizde 10 kilo olur ve sizi fazla yorar ki sadece çadırı taşımayacaksınız.

Bu sebeple çadırınızı dikkatli seçin. Bizim kullandığımız çadır Husky Bizam 2 kişilik çadır. Memnunuz gayet. Yaz ayları için uygun bir çadır.

Bununla ilgili bir inceleme yazısı ve bir videolu anlatım yapıp YouTube kanalımızda çok yakında sizlerle paylaşmış olacağız. Takipte kalın! Kamp Çadırı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler yazımızdan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Mutfak Malzemeleri

Yemeklerinizi yapmanız için ya ateş yakacaksınız yada kamp malzemelerinden biri olan küçük gazlı ocak alacaksınız.

Bunlar için tasarlanmış her türlü tabak, kaşık, bardak çeşitleri var. Çantanızda yer kaplamaması için bardak ve tencerelerin katlanan seçenekleri bile mevcut.

Çünkü ne kadar hafif ve yer kaplamayan eşya o kadar daha hafif çanta demek.

Elektrik Kablosu

Genel olarak marketlerin ıvır zıvır bölümlerinde bile bulabilirsiniz bunları yada yapı marketlerde rahatlıkla bulursunuz.

Uzunluğu tamamen size kalmış. Bizim 5 metrelik bir elektrik kablomuz var. Bu ne işinize yarayacak? Kamp alanlarına gittiğinizde size su ve elektrik veriyorlar. Çoğu yerde bu şekilde.

Elektrik için belirli noktalarda konumlandırılmış prizler bulunuyor. Bu prizlerden birini kablonuz ile çadırınıza telefonlarınızı şarj etmek için elektrik çekebilirsiniz.

Su hortumu

Su hortumunu biz daha önce hiç kullanmadık. Her gittiğimiz kamp alanında zaten su çeşme ya yakınımızda bulunuyordu yada banyo tuvalet mutfak gibi ortak alanlarda vardı.

Ama geçen yaz gittiğimiz bir kamp alanında su ve elektrik olayını tamamen siz kendiniz hortumlarla ve kablolarla çekiyorsunuz. Bizim hortumumuz olmadığı için oldukça zorlanmıştık.

Eğer denk gelirse sizin için de pek iyi olmayacaktır. Bunun önüne geçmek için ya yanınızda su çekmek için hortum bulundurun yada kamp alanına girmeden bunu sorun.

Işıklandırma

Çadırınız için içeriden ışıklandırma ampul ile olmuyor. Çadırlar için kullanabileceğiniz güneş enerjisi ile kendini şarj eden elektriğe ihtiyaç duymayan ışıklandırmalar var kendinize bunlardan edinebilirsiniz.

Çadırınız için yatak seçimi

Yatak seçimini çadırınızı aldıktan sonra yapmanız çok önemli. Aldığınız çadıra uygun yatak bulmak kolay olabilir ama beğendiğiniz bir yatağa çadır uydurmak her zaman kolay olmaz.

Çadırınız iki kişilik bir çadır olacaksa alacağınız yatak çadırın içini komple kaplamamalı ve çadırı gerip sıkıştırmamalı. Buna dikkat edin. Yatağınızın üst kısmının daha kumaş olanlarını seçin çünkü her tarafı plastik olan bir yatak hem soğuk tutar hemde üzerinde bir şey durmaz.

Yatağınızı şişirdikten sonra çarşaf sermek isterseniz lastikli çarşaf kullanabilirsiniz. Ben kendim çarşafa lastik geçirmiştim mesela çünkü tek kişilik normal çarşaf ölçüleri bile alacağınız iki kişilik çadır yatağı için büyük gelecek.

Masa ve sandalyeler

Kamp Önerileri | Kamp İçin Gerekli Malzemeler | Kamp Yerleri

Kamp deneyiminizi olumlu etkileyecek birer ayrıntı © Chris Holder

Masa ve sandalyeler tamamen zevk ve tercih meselesi aslında. Eğer sırt çantası ile gezenlerden olacaksanız masanın yerine sadece sandalye satın alın derim.

Ama araba ile de kamp yapmaya giderseniz küçük bir kamp masası bagajınızda yer bile kaplamayacaktır.

Sırt Çantası seçimi

Kamp yapan herkesin bir sırt çantası zaten vardır. Ama önemli olan doğru sırt çantısını kendiniz için seçmektir. Bunun içinde cinsiyet olarak erkek yada kadın şeklinde bir ayrım yapmanız gerekiyor.

Bayanlar için ve Baylar için taşıma kapasiteleri farklı olan bir çok çeşit sırt çantası var. Olabildiğince çok eşya alsın diye bakmayın taşıyabileceğiniz kadar eşya alın derim.

Materyallerinden tutun rahatlıklarına kadar bir çok farklı seçenek sunan bir çok değişik marka var. En pahalısı en iyisidir mantığı her yerde olmasa da burada biraz geçerli olabiliyor.

Çünkü çanta için bile kullanılan malzemeler oldukça önemli ve insan sağlığı açısından son derece mühim.

Bu sebeple kamp yapmaya gideceğinize karar verdikten sonra önce çanta seçiminizi bu çok önemli sonra çadır, yatak, elektrik kablosu ve su hortumları, ışıklandırma mutfak malzemelerini, masa ve sandelyeleri şeklinde bir sıralama yapabilirsiniz.

3. Kamp Yerleri

Kamp Önerileri | Kamp İçin Gerekli Malzemeler | Kamp Yerleri

Kamp yaparken gölge bir yerler seçmeye özen gösterin © Thiago Palia

Daha çok kendi ülkemizde kamp yapmayı tercih etmiştik ta ki Bulgaristan’a yerleşene kadar.

Türkiye’de Asos’ta, Bozcaada’da, Akkaya’da, Kabak Koyun’da Yedigöller’de Bulgaristan’da Sozopol’da ve Batak Gölü’n de kamp kurduk.

Deneyimlerimizden anlatacağım ve söyleyeceklerim arasında en önemlisi yaz kampları olduğu için direk güneş altında olmayacağınız yerleri tercih etmeniz olacak.

Biz güneş altında şimdiye kadar hiç kamp kurmadık. Her zaman ağaçlık bir alan aradık. Bu gerçekten hayat kurtarıcı bir seçim oluyor emin olabilirsiniz.

En beğendiğimiz ve en çok sevdiğimiz Asos’ta kaldığımız kamp alanıydı. Sadece konum olarak iyiydi. Bunun dışında tuvalet ve banyo çok bakımsız ve sıcak su her zaman olmuyordu. Bu bizi çok zorlamıştı.

Ama bunların dışında çadırımızın karşısı sahil ve en fazla 20 adım attıktan sonra denize giriyorduk. ücret ise 5 gün için 180 TL ödemiştik.

Kamp alanlarındaki böcek ve sinek sokmaları oldukça fazla olduğundan ki bunu bizzat yaşamış biri olarak söylüyorum bunun önüne geçmek adına mutlaka yanınıza sinek, böcek kovucu spreyler alın.

Beni sivrisinekler çok fazla ısırırlar her zaman. Ama bu açık alanda kamp yapmaya gelirse daha fazla ısırıyorlar. Sonunda da ateşlendiğim ve bir çok ilaç almak zorunda kaldığımı söylemek isterim.

Diğer bir sorunda, kamp alanlarının güvenlikleri. Çadırınız için mutlaka ve mutlaka bir asma kilit alın. Anahtarlarını da sürekli üzerinizde taşıyın. Siz uyurken yada siz dışarıdayken çadırınıza birinin girmesini istemezsiniz değil mi?

4. Cesur Gezgin’nin Kamp Önerileri

Kamp Önerileri | Kamp İçin Gerekli Malzemeler | Kamp Yerleri

Kamp için gerekli malzemeleri oldukça sınırlı tutmaya çalışın © Annie Spratt

1- Çadır seçiminizi dikkatli yapın. Kamp Çadırı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler yazımı okuyabilirsiniz.
2- Kamp malzemelerinizi olabildiğince küçük, sıkıştırabileceğiniz ve hafif malzemelerden seçin.
3- Kamp’ta ki güvenliğinizi kendiniz de sağlama almak için mutlaka bir kilit alın.
4- Sivrisinek ve böcek sokmalarına karşı yanınızda ilaçlar ve bir ilk yardım seti bulundurun.
5- Kamp alanlarına gitmeden önce elektrik ve suyu nasıl kullanacağınızı mutlaka sorun.
6- Sıcak suyun ve tuvaletin bulunup bulunmadığından emin olun.
7- Ortak alan mutfakları olan kamp alanları var. Bunlardan birine giderseniz hiçbir şeyinizi ortak alanda bırakmayın.
8- Wi-Fi seçeneği sunan kamp alanları var bunları gitmeden öğrenebilirsiniz.
9- Kamp yapmaya evcil hayvanınız ile gidecekseniz eğer yanınızda mutlaka onun içinde ilaçlar ve ilk yardım seti bulundurun. Kalacağınız yerde bir veteriner bulmanız belki zor olabilir.
10- Kamp alanlarının evcil hayvan alıp almadıklarını mutlaka öğrenin. Çünkü her ne kadar kamp alanı bile olsa evcil hayvan istemeyen yerler olabiliyor.

Keşfetmeye devam et: