Keşfetİpuçları ve tüyolar

Tüplü Dalış Nasıl Yapılır? Acemiler İçin Tüplü Dalış Rehberi

Herkesin tüplü dalışa başlamak için farklı nedenleri vardır. Bazı insanlar doğal hayatla ilgilenirken diğerleri kendilerini zorlamanın ve korkularını aşmanın yeni yollarını arayabilir. Sebep ne olursa olsun, yeni bir maceraya atılmadan önce göz önünde bulundurman gereken şeyler var. Aşağıda, tüplü dalışa yeni başlayanlar için ipuçlarımızı bulabilirsin.

1. Suyla tanış

Tüplü Dalış Nasıl Yapılır? Acemiler İçin Tüplü Dalış Rehberi

İlk adım: evinin yakınındaki yüzme havuzuna uğra ve havuzda birkaç tur yüz

Dalmaya başlamayı düşünmenin sebebi her ne olursa olsun, suda rahat olman çok önemli. İlk dalış kursunun (PADI Açık Deniz Tüplü Dalış sertifikası ya da dengi bir sertifika) bir parçası olarak, 10 dakika boyunca, suyun üzerinde el ve ayaklarını kullanarak dik biçimde ya da sırtüstü veya yüzüstü kalabilmen ve 200 metre yüzebilmen gerekecek.

Bunu okyanusta yapabileceğinden yüzde yüz emin değilsen kursa başlamadan önce havuzda birkaç saat geçirmek kendine çok daha fazla güvenmeni sağlayacaktır.

2. Gözlerini aç

Havuzda yüzme alıştırması yaparken su altında gözlerini açmayı dene. Birçok insan suyun altında gözlerini açma konusunda kendi kendini korkutur ama aslında su aslında göz yakmaz ve suyun altında şaşırtıcı derecede iyi görebilirsin.

Kurs sırasında, su altında bir dakika boyunca gözlüksüz kalman gerekecek ve senden gözlüksüz yüzmen istenecek.

Suyun altında gözlerini açma konusunda ne kadar rahat olursan, kurs sırasında gereksiz yere strese kapılma ihtimalin o kadar düşer.

3. Satın almadan önce dene

Uçak bileti aldıktan ve ömründe bir kez yapacağın bir dalış tatiline tonla para harcadıktan sonra gideceğin yere varıp da dalmanın gerçekten sana göre bir şey olup olmadığını merak etmek istemiyorsan önce evinin yakınındaki bir dalış merkezini ara ve havuzda “deneme dalışı” yap.

Bunu genelde akşamları ya da hafta sonları yapabilirsin ve seanslar genelde bir iki saat sürer. Böylece temel teorileri öğrenir, yeni yetenekler edinmiş olur ve suyun altında nefes almanın hissettirdiği özgürlüğün tadını çıkarırsın.

4. Dalış yerini seç

Tüplü Dalış Nasıl Yapılır? Acemiler İçin Tüplü Dalış Rehberi

Kaplumbağalarla yüzmek için yanıp tutuşuyor musun? Dalış için doğru yeri seçmeye dikkat et

Özellikle dalmayı öğrenmek için tatile çıkmayı planlıyorsan, göz önünde bulundurman gereken birçok faktör var. Dalışla ilgili, hesaba katılması gereken ana faktörler akıntılar, görüş mesafesi ve suyun sıcaklığıdır. Doğru koşullara sahip bir yeri seçerek, dalış deneyimini olabildiğince stressiz hale getirebilirsin.

Örneğin, yazın Yunanistan’da, akıntı yokken, görüş mesafesi 30 metreden fazlayken ve su 27 dereceyken dalmak, kuvvetli akıntıların olabildiği, görüş mesafesinin beş metrenin bile altına düştüğü ve soğuk suyun zaman zaman su geçirmez dalgıç kıyafetleri gerektirdiği İngiltere’de dalmaktan çok daha kolaydır.

Hesaba katılması gereken bir başka faktör de, daldığında ne görmek istediğindir. Farklı canlı türlerinin gelişip serpildiği farklı yaşam ortamları vardır; yani, gönlünde kaplumbağa görmek varsa, bu canlıların yaygın bir biçimde bulunduğu bir bölgeyi seçmelisin.

5. Bir dalış merkezi bul

Seçtiğin yerdeki en iyi dalış merkezini bulmanın en kolay yolu, yorumları okumaktır. İnternete gir ve araştırma yap. Tavsiyelerini ve deneyimlerini paylaşmak isteyen insanlarla dolu birçok çevrimiçi forum mevcut.

Tavsiye alabileceğin bir başka faydalı site de, acemilerin sorular sormaya teşvik edildiği ve daha deneyimli dalışçıların onlara seve seve yardım ettiği Girls That Scuba Facebook sayfası.

6. Zamanını dengeli kullan

PADI kursları sunan bir dalış merkezi seçersen, kursunu şekillendirme açısından birçok seçeneğin olur. Yaklaşık dört gün süren kursu tatildeyken tamamlayabileceğin gibi, İnternet üzerinden ders alıp kursun teorik bölümünü evinin konforunu terk etmeden aradan çıkarabilir, bir gününü sınıfta geçirmekten kurtulabilirsin.

Biraz daha iyi organize olmayı gerektiren bir başka seçenek de, hem teorik kısmı hem de havuz kısmını evde tamamlamak, ardında yurt dışına çıkıp açık denizde dalma kısmını güzel bir yerde gerçekleştirmektir.

Tatillerin kısıtlıysa ve kursu daha yavaş tamamlamak istersen bu senin için kusursuz bir seçenek olabilir.

7. Hemen dalış ekipmanı satın alma

Tüplü Dalış Nasıl Yapılır? Acemiler İçin Tüplü Dalış Rehberi

Tüplü dalış ekipmanına sahip olmak hoş olabilir ama her şeyi satın almadan önce bir iki kez dalış yap

Kursa başlamadan önce ekipman satın almana hiç gerek yok. Deniz gözlüğü ya da bir çift bot almanın elbette sakıncası yok ama en az birkaç dalış yapmadan denge yeleği ya da regülatör gibi büyük malzemeler satın almaktan kaçın.

Ekipmanından ne beklediğine karar vermen zaman alacak ve zaman içinde ilgi alanların değiştikçe ihtiyaçların da değişecek.

Bu ekipmanlar epeyce pahalı, o yüzden satın aldığın malzemeleri düzenli olarak kullanacağından emin ol. Her yıl sadece bir hafta dalacaksan, ekipman kiralamak senin için daha uygun olabilir.

8. Dalış ciddi bir iştir

Tatilde olsan bile, dalışın ciddi bir spor olduğunu ve dalarken kazalardan kaçınmak için çok dikkatli olman gerekeceğini unutma. Dalıştan önceki gece yeterince uyumayı, fazla alkol almamayı ve dalışın sabahında kahvaltı yapmayı ihmal etme.

Bu faktörler yalnızca dalıştan alacağın keyfi etkilemez (akşamdan kalmayken tekneye binmek pek eğlenceli değildir!), aynı zamanda vurgun yeme ihtimalini de artırır.

Dalış kazaları ender olsa da, tatildeyken gerçekleştireceğin bütün aktiviteleri içine alan, kapsamlı bir sağlık sigortası yaptırmayı unutma. Bir sonraki tatilin için rezervasyon yaptırmadan önce seyahat sigortasıyla ilgili temel bilgileri mutlaka edin.

9. Her zaman soru sor!

Dalarken kendini güvende hissetmeni sağlayacak en önemli şeylerden biri, bu işin fiziksel yanını ve ekipmanının çalışma prensiplerini anlamaktır. Anlamadığın ya da hatırlamadığın bir şey olursa eğitmenine sor!

Eğitmenin sorabileceğin her soruyu muhtemelen önceden de duymuştur ve hiçbir soru aptalca değildir. Eğitmenler, gereksiz yere tedirgin olman yerine bir şeyi sana tekrar açıklamayı yeğler.

10. Dalmak için nereye gitmeli?

Tioman Adası, Malezya’da deşarj ol

Tüplü Dalış Nasıl Yapılır? Acemiler İçin Tüplü Dalış Rehberi

Tioman Adası dingin yürüyüşler için kusursuz bir arka plan oluşturuyor

Yalnızca dalışa odaklandığın, sakin bir dalış tatilinin peşindeysen Malezya’nın güney kıyılarının açıklarındaki Tioman Adası tam sana göre bir yer.

Mersing’den ya da Tanjung Gemok’tan feribota binerek bu güzel tropik adaya ulaş ve arabaların olmadığı, İnternet bağlantısının da son derece kısıtlı olduğu minicik köylerde kal.

Bütün gün dal, bütün gece sahildeki samimi restoranlarda ve barlarda oturup insanlarla dalış konusunda sohbet et. Orada yaşayan herkesin en büyük ilgi alanı dalış ve Tioman’ı ziyaret eden herkes oraya sırılsıklam aşık oluyor.

Mersing’e uçuş bul

Kıbrıs’ta yok yok

Tüplü Dalış Nasıl Yapılır? Acemiler İçin Tüplü Dalış Rehberi

Kıbrıs, tatilcilere müthiş tüplü dalışların yanı sıra harikulade manzaralar ve dingin şehirler sunuyor

Tatilim dalıştan ibaret olmasın diyorsan, Kıbrıs’ta muhteşem dalışlar dışında yapılacak birçok şey var.

Harabeleri keşfet, zeytin topla, Ayia Napa’da eğlen ya da Paphos’taki su parklarını ziyaret et. Kıbrıs’ta fırsatlar gerçekten sonsuz. Görüş mesafesinin son derece iyi olduğu ve akıntı olmayan bu ada, dalış öğrenmek için kusursuz bir yer ve orada herkese göre bir şeyler var.

Larnaka’ya uçuş bul

Ekvador’da dalış cenneti

Tüplü Dalış Nasıl Yapılır? Acemiler İçin Tüplü Dalış Rehberi

Galápagos’ta deniz aslanları gör

Dünyanın tüplü dalış için en iyi varış noktalarından birine, yani Galápagos Adaları’na açılan kapı olarak ün salan Ekvador, tüplü dalış sektöründe yüksek puanlar alıyor.

Dezavantajı ne mi? Fiyatlar. Park ücretleri, konaklama, uçuşlar ve dalış derken, Galápagos’a gitmek ve orada tüplü dalış yapmak hatırı sayılır bir yatırım gerektiriyor ama buna kesinlikle değer!

Burada çekiç başlı köpekbalığı sürüleri, oyuncu fok balıkları ve penguenler, manta vatozları, yunuslar ve suyun altında yaşayan diğer hemen her şeyi görebilirsin. Bütçen henüz Galápagos’a gitmeyi kaldırmıyor mu?

“Fakirlerin Galápagos’u” lakabını alan Isla de la Plata’ya ne dersin? Burası Galápagos’un kıyısı olan sulara en yakın (ama yine de epeyce uzak) adalardan biri ve burada aynı su altı florasının ve faunasının bir kısmını görebilirsin.

Yakındaki Manta’ya uçuş bul

Okumaya devam et: