Keşfetİpuçları ve tüyolar

Otel yıldızları: gerçekte ne anlama geliyorlar?

Eğer daha önce otel rezervasyonu yaptıysan, muhtemelen kaç yıldızlı olduklarına bakıp, bütçenin erişebildiği en yükseğini seçmişsindir. Ancak 3 yıldızlı bir otelde yaşadığın deneyimin, 5 yıldızlı bir oteldekini gölgede bıraktığı da olmuştur, değil mi? Ya da iki farklı 3 yıldızlı otelin tamamen birbirlerinden farklı hissettirdiği?

otel-yıldız-derecelendirmeleri

Yıldız sayılarının, en azından çoğu durumda, bir otelden bekleyebileceğimiz hizmet ve özellikler konusunda (tek yıldız oldukça kısıtlı ve beş yıldız mükemmel) bir işaret olarak kullanıldığını hepimiz biliyoruz ama bilmen gereken şu ki, tüm dünyada uygulanan ortak bir otel yıldızı sistemi aslında yok. Her şey içinde bulunduğun ülkeye, otelin bulunduğu bölgeye ve otelin incelendiği sınıflandırma sistemine göre değişiyor. Tüm bunlara ek olarak, otellerin yıldız sayıları web sitesinden web sitesine, tur operatöründen tur operatörüne ve başka durumlara göre de değişebilmektedir.

Hiç mi kural yok peki?

Örneğin, Birleşik Krallık’ta AA’ya (Automobile Association) ek olarak, Visit England, İskoç Turist Kurulu, Visit Wales ve Kuzey İrlanda Turist Kurulu gibi ulusal turist kurulları da yıldız derecelendirmesinden sorumludur. ABD’de AAA Five Diamond Award yıldız yerine elmas kullanırken, Forbes yıldız sistemine bağlı kalmıştır. İsviçre’de hem Hotelleriesuisse, hem de GastroSuisse ve Kanada’da ise Canada Select ve BC Hotel Association yer almaktadır. Hem de bunlara daha TripAdvisor ve Expedia’nın kendi yıldız derecelendirmeleri de dahil değil (bunlar kullanıcılar tarafından belirlendiğinden oldukça farklılık gösterirler ve günden güne değişebilmektedirler).

Avrupa’da ise en azından HOTREC’in durumu bir düzene oturtmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Organizasyon, otel yıldız değerlerini 20 ülkede bir standarda oturtma görevini üstlenmiş durumda ve şimdilik 15 ülke, otel sınıflandırmasında hemen hemen aynı kriterleri kullanma taahhüdünü vermiş.

Yıldızları hedefle

Bu uyum çabasının iyi bir şey olduğunu söyleyebiliriz; yoksa her yer yıldız dolardı. Gerçi yine de bu biraz geç kalmış görünüyor, zira Mauritius’taki bazı şık oteller 6 yıldızlı olduklarını iddia ederken, Dubai’nin simgelerinden biri haline gelen Burç El Arap kendini 7 yıldızlı bir otel olarak adlandırıyor ve rivayete göre Orta Doğu’da bir yerlerde 10 yıldızlı bir otel inşa edilmekteymiş. Yine de resmi olarak 7 yıldızlı olarak kabul edilen bir otel mevcut: İtalya, Milano’da bulunan Seven Stars Galleria. 7 yıldızlı otelde sadece 7 süit bulunuyor ve otelin teras süitini tutmak isteyenlerin gecelik 15.000€’yu gözden çıkarması gerekiyor. Sana özel bir şef ve uşakla birlikte geldiği için kelepir bile olduğunu söyleyebiliriz.

gösterişli-oteller

Çok daha makul olan 5 yıldıza sahip olmak için, İspanya’daki otellerin en az “odada bir banyo (küvet ve duş), odaya ait telefon ve klima, merkezi ısıtma, asansör, bar, odada güvenlik kasası” gibi özelliklere sahip olması gerekiyor. VisitEngland işleri biraz daha basit (ve İngilizlere özgü) tutarak atıştırmalıklarıyla tam takım bir öğleden sonra çayını zorunlu kılıyor ve Fransa’da ise hazırda bekleyen masaj servisiniz yoksa 5 yıldızınıza veda ediyorsunuz.

İstediğin oteli tuttuğuna emin olmak için ne yapabilirsin?

Gideceğin yerdeki otel yıldızı sistemi hakkında bilgi almak dışında yapabileceğin en iyi şey, inceleme sitelerinde oteli araştırıp, ziyaretçi incelemelerine göz atmak (5 özel ipucu ile en ucuz otel odasını tutma konusundaki yazımıza da mutlaka göz atmalısın). Aklında tutman gereken bir başka şey de, TripAdvisor ve benzeri sitelerdeki referanslar her ne kadar oteli tanıma konusunda iyi bir yöntem olsa da, otelde sunulan hizmet seviyesinden ziyade incelemeyi yapan kişinin oteli ne kadar beğendiğini yansıtması açısından ziyaretçi incelemeleri daha faydalı olacaktır. Öte yandan, resimler ise bambaşka bir konu. Zevkler ve fikirler ne kadar farklılık gösterse de, fotoğraflar sadece gerçekleri sunar. Zaman ayırıp ziyaretçilerin çektiği fotoğraflara bakmak, kendi kararını verebilmeni sağlayacağı için ayırdığın 5 dakikaya kesinlikle değecektir.

Tüm bunların anlamı ise, gözüne kestirdiğin 5 yıldızlı otel yerine 4 veya hatta 3 yıldızlı bir otele rezervasyon yapmaya çekinmemelisin. Belki karşında eksiksiz bir öğleden sonra çayı bulamazsın veya sana özel bir uşağın olmaz ama yine de en az onlar kadar hatırlanmaya değer bir şeyler bulabilirsin.