Keşfetİpuçları ve tüyolar

Yalnız seyahat edenler için 20 önemli ipucu

Yalnız başına seyahat etmenin gittikçe yaygınlaştığının farkındayız. Bu konu bazılarına hala korkunç geliyor olsa da, yalnız gezginlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Düşük maliyetli seyahatlerin bunda bir etkisinin olduğu malum ve yalnız başına bir maceradan dönen her gezgin için, ondan ilham alan en az bir kişi daha ortaya çıkıyor.

Eğer sen de deneyimli veya amatör bir yalnız gezginsen, seyahat ederken sana yardımcı olacak 20 ipucumuza bir göz at. Bu ipuçlarından bazıları çok basit, bazıları korkutucu, bazıları da utanç verici olabilir ama bize güven: hepsi üzerinde düşünmeye değer.

1. Kendi rahatlık bölgenden çık

Yalnız seyahat etmek sana istediklerini, istediğin zamanda yapma fırsatı verir. Ancak rahatlık tuzağına düşmemeye dikkat et. Güçlü yönlerini bil ve sana uygun bir hızda ilerle ama kendini zorlamayı unutma! Konu yabancılarla konuşmak veya GPS’ini bir günlüğüne kapatmak bile olsa, “aman tanrım!” diye düşünmeni sağlayacak bir şeyler yap.”

2. Gittiğin yerin yerlileri gibi yemek ye

Yumul!

Yumul!

Yemek, seyahatin önemli parçalarından biridir. Ufak sokak tezgâhlarından, market alışverişine kadar şehrin yerlileri ne yiyor çık ve öğren. Belki de seni o gördüğün yiyeceklerin yabancılara uygun olmayabileceği konusunda uyaranlar olacaktır ama bir ziyafet seni bekliyor da olabilir. Bu yüzden, hazır oraya gitmişken riske atıl ve tanımadığın bir şeylerin tadına bak.

Daha fazlası: Hong Kong ve Roma’daki yerel restoranlara bir göz at.

3. CouchSurfing

Bu herkese göre değil belki ama şehrin yerlileriyle tanışmak istiyor veya kalacak ücretsiz bir yer arıyorsan CouchSurfing tam sana göre olabilir. Koltuğunu misafirlere ödünç olarak sunmanın yaygınlaşmış olması, bunun aslında sanıldığı kadar tehlikeli olmadığı anlamına geliyor. Bu konudan emin değilsen tüm seyahatini böyle planlamana da gerek yok. Bir dene… Hoşuna giderse bir daha yaparsın. Gitmezse, hey, bu listeden bir maddeyi denemiş oldun bile!

4. Dillerini bir parça öğren

Karmaşık cümleler kurmayı öğrenmene gerek yok ama birkaç kelime bile işine yarayabilir. Lütfen, teşekkür ederim, evet, hayır, hangi ülkeden geldiğin – bunların hepsi yardımcı olabilir ve aksanın iyi olmasa bile insanların gülümsemesini sağlayacaktır.

5. Yerel halkla kurduğun iletişimden faydalan

Arkadaşlarının arkadaşlarıyla tanışıp onlardan öğrenebileceğin her şeyi öğrenmelisin. Yerel bilgiler yalnız gezginler için altın değerindedir. Yalnız seyahat ederken kalabalık gruplara uymak çok kolaydır ama arka mahalleleri, ara sokakları bilen bir tanıdığının olması, eve muhteşem hikâyelerle döneceğin anlamına gelir.

6. İçgüdülerini dinle

Yolun diğer ucunda ne olursa olsun, emin ol buna değmez.

Yolun diğer ucunda ne olursa olsun, emin ol buna değmez.

İçgüdülerine güven! Eğer bir ara sokak biraz tekinsiz görünüyorsa girme. Eğer biri güvenilmez görünüyorsa bahaneler uydur. O köprü biraz dayanıksız görünüyorsa üzerinden geçme. Yalnız seyahat etmek kahramanlık yapman gerektiği anlamına gelmez.

7. Bir parça yalan söyle

Yalnız seyahat ettiğini herkesin bilmesine gerek yok. Kendini güvensiz hissedersen, insanlara arkadaşlarınla/kocanla/karınla buluşacağını söyleyebilirsin. Bazı ülkelerde ihtiyaç duyduğunda parmağına sahte bir evlilik yüzüğü geçirmenin faydası dokunabilir.

8. Yalnız ye ve barda otur

Yalnız yemek buzları kırmak için idealdir. Masada değil de, barın başında otur – eğer varsa – ve çalışanlar ya da yanında oturanlarla sohbet et. Yeni arkadaşlar edinemesen bile bazı yerel bilgiler alabilirsin.

9. Valizini planlı hazırla

Aynı yerde haftalarca kalacak veya sürekli dolaşacak olsan da yanına gereğinden fazla şey almamalısın. Bu basit bir ipucu gibi görünse de yalnız seyahat ederken önemi daha büyüktür. İstediğin son şey, sadece arabadan motele bile olsa dev bir bavulu peşinden sürüklemektir.

10. Organize edilmiş turlara katıl

"Bu şey gerçekten de çok eski."

“Bu şey gerçekten de çok eski.”

Arada bir de olsa organize turlar tam aradığın şey olabilir. Zaman kısıtlaman olduğu için veya turistik yerleri bir uzmanın eşliğinde görmek istediğin için de olsa bunda utanılacak bir şey yok. Sana diğer gezginlerle tanışma fırsatı sunarlar, diğer türlü duyamayacağın bilgileri verirler ve sen de kendi organizatörün olmaya mola vermiş olursun.

11. Yerel bir SIM kart satın al

Eğer seyahatin biraz uzun sürecekse, yerel bir SIM kart almak karlı bir yatırım olabilir. Telefonuna tak, yeni numaranı tanıdıklarına ver ve keyfine bak. Tatildeyken sosyal medya hesaplarını güncel tutmak istiyorsan bu oldukça önemlidir!

12. Faydalı uygulamalar indir

Seyahatle ilgili pek çok harika uygulama bulunuyor. Tercüme uygulamalarından yerel acil telefon numaralarına uzanan bu uygulamaları iyice gözden geçirmeden yola çıkmamalısın. momondo places şehir rehberlerine göz atmayı da unutma. Şu anda 14 şehri kapsayan şehir rehberleri ücretsiz ve çevrimdışı; yani yurtdışında yüksek fiyatlı internet kullanımı konusunda endişelenmene gerek yok.

13. İnsanlarla konuş

Pazarda, otelde, restoranda, dükkânlarda, takside doğrudan sohbete başla. Başta tuhaf görünebilse de, neler öğreneceğini ve kimlerle tanışacağını asla bilemezsin.

14. Belgelerini kopyala

Sıkıcı görünse de bu çok önemlidir. Tüm belgelerini tara veya fotoğraflarını çek ve hem güvenebileceğin birine hem de kendi e-posta adresine gönder. Bu sayede, bir sorun çıkarsa yedeğin olmuş olur.

Daha fazlası: popüler seyahat listemiz sayesinde yolculuk hazırlıklarını çok daha kolay tamamlayacaksın.

15. Güvende ol

Annesi burada olduğunu biliyor mu acaba?

Annesi burada olduğunu biliyor mu acaba?

Güvenliğin için olmasa da, sevdiklerinin huzuru için bu çok önemli bir konudur. Ne zaman bir yerden ayrılsan veya gideceğin bir yere ulaşsan evdeki birine mesaj atarak bunu bildir ve güvendiğin birinin tüm seyahat programına sahip olduğuna emin ol. Dışarıda kendi başına yürüyüş, kano veya başka bir şey yapacağın zaman otelinden, motelinden veya kamp alanından birilerinin bundan haberinin olmasını sağlamayı unutma.

16. Sigorta yaptır

Sağladığı huzurla karşılaştırdığında sigortaların maliyeti hiç de yüksek sayılmaz. Havayolu şirketinin iflas etmesinden, öngöremeyeceğin kazalara uzanabilen şanssızlıkları olmadan önce asla bilemezsin ve bunlar olduğunda sigortan yoksa kafanı duvarlara vurmak isteyebilirsin.

17. GPS satın al

Araç kiralıyorsan, kiralama şirketinde GPS’in ne kadar tuttuğunu öğren ve satın almanın ne kadara mal olduğunu da sormayı unutma. Aracı bir haftadan fazla kullanmayı planlıyorsan GPS’i satın alıp yanında götürmek daha ucuza gelebilir.

18. Okuyacak bir şeyler al

Emin ol bir şeyler okumaya zamanın olacak. İster yolda geçen uzun bir günden sonra olsun, ister plajda dinlenirken veya dışarıda yeni insanlarla tanışacağın bir günde olsun, iyi bir kitap okuyarak rahatlamak gibisi yoktur. Yanında birden fazla kitap götürmeyi düşünüyorsan bir e-kitap okuyucu vazgeçilmezdir ve valizinde sağlayacağı yer tasarrufu için bile buna değer.

19. Herkesin bildiği yolları kullanma

"Gittiğim yerde yollara ihtiyacım yok."

“Gittiğim yerde yollara ihtiyacım yok.”

Sürekli kalabalığı takip etmek zorunda değilsin. Tabii ki arada bir rehberli turlar veya en hızlı rotalar vazgeçilmez olabilir ama elinden geldiği zamanlarda daha az tercih edilen yolları tercih et.

20. Saygıyı elden bırakma

Dünyanın neresine gidersen git, yerel adetleri, yapılması ve yapılmaması gerekenleri bildiğine emin ol. Bazı ufak hatalar tabii ki affedilecektir ama bazı şeyleri kesinlikle yapmamalısın. Yapılması ve yapılmaması gerekenleri öğrenmen uzun sürmeyecektir, yeter ki önceden biraz bilgilenmeye çalış ve kibarlığı elden bırakma.

 

Kendini denemeye hazır hissediyor musun? O zaman durma! Eğer seyahat rezervasyonunu henüz yapmadıysan yalnız seyahat edenler için en iyi 8 turistik yere bir göz atabilirsin. Mutlu seyahatler!