Keşfetİpuçları ve tüyolar

Aktarmalı uçuş: Uzun aktarmalar nasıl değerlendirilir?

Pek çoğumuz, kaçınamadığımız uzun bir aktarmayla eninde sonunda yüzleşmek zorunda kalıyoruz.

Ancak, uzun aktarmalar uçak bileti fiyatlarında genellikle tasarruf sağlıyor ve uçuşa ara vermekten hoşlananlar için de, havalimanı aktarmaları (eğer şanslıysan) dünyanın en iyi havalimanlarında 24 saat açık sinemaların, saunaların ve teras yüzme havuzlarının tadını çıkarmak anlamına gelebiliyor. O kadar şanslı değilsen bile, havalimanındaki aktarma sürenin çabucak geçmesini sağlayacak her bütçeye uyan ipuçları ve taktikler bulunuyor.

Havalimanının içinde tıkılıp kalma

Eğer aktarma yapmaktan kaçınamıyorsan süresini ne kadar uzatabileceğine bir göz atmak isteyebilirsin. Keflavík Uluslararası Havalimanı’nda geçireceğin üç saatlik süreyi altıya çıkarabilir misin? Bu süre dışarı çıkıp Reykavik’in keyfini çıkarmana yetecektir ve hatta biraz daha zorlarsan İzlanda’nın inanılmaz vahşi doğasına göz atma fırsatı bile bulabilirsin.

Aktarmalı uçuş: Mavi Göl... O kadar güzel ki “yanlışlıkla” bir sonraki uçuşunu kaçırmana sebep olabilir

Mavi Göl… O kadar güzel ki “yanlışlıkla” bir sonraki uçuşunu kaçırmana sebep olabilir

Aslında, İzlanda uzun aktarmalar için o kadar iyi bir yer ki, bunun için bir kampanya bile başlattılar. Hatta İzlandalı biriyle buluşmanı sağlayan Aktarma Arkadaşı Hizmeti bile sağlıyorlar. Bir ila beş gün sürecek aktarmalarında İzlanda’da neler yapabileceğine sen de bakabilirsin.

Ancak bu durum İzlanda’yla sınırlı değil; tüm dünyadaki havalimanları ve havayolları uzun aktarmalara yakalanmış yolcular için ücretsiz turlar sunuyor. Örneğin, Qatar Airways, yolcularına aralarından seçim yapabilecekleri tam dört Doha turu sunuyor.

Taipei’de sekiz saatlik veya daha uzun aktarman mı var? Biri kısa (bir tapınağı ve Taipei’nin çömlekçilik merkezini ziyaret) diğeri uzun (dünyanın en uzun sekizinci binası Taipei 101’i, tapınakları ve Başkanlık Binası’nı içeren sekiz alanı ziyaret) iki turdan birini seçebilirsin.

İstanbul’da geçirecek altı saatin var ve Türk Hava Yolları ile mi uçuyorsun? Şehrin Doğu’yla Batı’yı buluşturan önemli turistik yerlerini aktarma yapan yolculara tanıtmaya adanmış bir hizmet olan Touristanbul’u deneyebilirsin. Tur saatine göre (gündüz saatlerinde beş farklı tur bulunuyor) farklı turistik yerleri görme fırsatı bulacaksın ve hepsinin de havalimanı duvarını izlemekten daha iyi olduğuna emin olabilirsin.

Aktarmalı uçuş - Seul’un Bukchon Hanok Köyü, Incheon Uluslararası Havalimanı’nın sunduğu turlardan birinin durakları arasında yer alıyor

Seul’un Bukchon Hanok Köyü, Incheon Uluslararası Havalimanı’nın sunduğu turlardan birinin durakları arasında yer alıyor

Japonya’daki Narita Havalimanı da hem rehberli (yerel halktan) hem de kendi kendine rehberlik ettiğin turlar sunuyor. Rehberli turlarda Narita Şehri ile Shibayama ve Tako Kasabaları yer alırken, kendi kendine rehberlik ettiğin turlar Shisui Premium Outlets veya AEON Mall Narita alışveriş merkezlerinde alışverişe odaklanıyor.

Seul’un Incheon Uluslararası Havalimanı da bir ila beş saat süren çeşitli uzunlukta turlar sunuyor. Turlar arasında Incheon Şehir Turu, Seul Şehir Turu ve Tapınak Turu gibi seçenekler yer alıyor (turların hepsi İngilizce konuşan rehberlerin eşliğinde gerçekleştiriliyor).

Eğer aktarman sırasında havalimanının dışına çıkmaya karar verdiysen vizeye ihtiyacın olup olmadığını kontrol etmeyi unutmamalısın. Aynı şekilde, eğer çantalarını bırakmak zorundaysan bagaj emaneti hizmeti olduğundan da emin olmalısın. Son olarak da, dönüşünde güvenlik kontrol noktasında muhtemelen ne kadar beklemen gerekeceğini de sormayı unutma.

Peki, ya süreyi uzatamıyorsan, uzatmak istemiyorsan veya pek çok havalimanı gibi seninki de adeta hiçliğin ortasında yer alıyorsa ne yapmalısın? Aynı binanın içinde delirmeden nasıl saatler geçirebilirsin?

Lounge hizmetleri

Aktarmalı uçuş - Qatar Airways’in Heathrow Havalimanı’ndaki Business Class yolcu salonu. Hiç fena değil...

Qatar Airways’in Heathrow Havalimanı’ndaki Business Class yolcu salonu. Hiç fena değil…

Kısa bir gezi için biraz gereksiz görünebilir ve aynı zamanda ekstra maliyeti de var ama sıkıcı sayılabilecek bir havalimanında geçirmen gereken saatlerin varsa, lounge erişimi satın almak mantıklı olabilir. Birkaç farklı erişim türü var ama hepsi özünde aynı işe yarıyor: havalimanındaki özel yolcu salonlarına giriş yapabilmeni sağlıyor.

Ücretsiz içeceklerin, gazetelerin, internet erişiminin, çerezlerin ve tabii ki (kısmen) sessiz ve huzurlu bir ortamın keyfini çıkaracaksın.

Lounge Pass tüm dünyada 300 havalimanı yolcu salonuna girebilmeni sağlarken, LoungeBuddy (iOS ve Android için de mevcut) ise tüm dünyada 160 yolcu salonuna anında giriş yapabilmeni sağlıyor. Hayatın aktarmalarla geçiyorsa, yıllık 99€’dan başlayan fiyatlarla yıllık üyelik alabileceğin, tüm dünyada 950 yolcu salonuna sahip Priority Pass’i de düşünebilirsin (kredi kartının herhangi bir lounge erişimi sağlayıp sağlamadığını da kontrol etmek isteyebilirsin).

Daha fazlası: Havalimanında alışveriş yapmayı seviyor musun? Duty free alışverişin gerçekten hesaplı olup olmadığını öğrenebilirsin.

Kaslarını çalıştır!

Aktarmalı uçuş - Changi Havalimanı’nın havuzu. Beklemek yerine yüzmenin keyfini çıkar

Changi Havalimanı’nın havuzu. Beklemek yerine yüzmenin keyfini çıkar

O anda en çok yapmak istediğin ilk beş şey arasında olmadığını tahmin edebiliyoruz ama hazır harcayacak zamanın varken neden birkaç kalori yakmıyorsun veya en azından yogaya bir şans vermiyorsun? San Francisco Uluslararası Havalimanı’nda yorgun yolcuların minderlerini serip, aktarma süresini savasana pozisyonunda dinlenerek geçirebileceği eğitmensiz bir yoga odası bulunuyor.

Dubai Uluslararası Havalimanı ve Singapur Changi Havalimanı gibi bazı havalimanları ise makul fiyatlarla yüzme havuzlarına erişebilmeni sağlıyor; Münih Havalimanı 18 delikli mini golf pisti sunarken, Seul’un havalimanında da ücretsiz bir buz pateni pisti bulunuyor (yine de paten kiralamak için cüzi bir ücreti gözden çıkarman gerekiyor).

Uçuş yapmadan önce havalimanında veya yakındaki bir otelde kullanabileceğin bir fitness merkezi olup olmadığını araştırmak isteyebilirsin. Genellikle pahalı olsalar da aralarından çok iyi olanlarına rastlayabiliyorsun ve altı saatlik bekleme süresinde duş alabilmek de ilaç gibi geliyor!

Biraz ter atma fikri hiç cazip gelmediyse bir sanat galerisinde dolaşmaya ne dersin? Londra Heathrow Havalimanı, Miami Uluslararası Havalimanı, Bangkok Suvarnabhumi Havalimanı, Tokyo Haneda Havalimanı, Helsinki-Vantaa Havalimanı ve Amsterdam Schiphol Havalimanı’nda sanata ve/veya heykele ayrılmış sergi alanları mevcut ve San Francisco Uluslararası Havalimanı’nın da kendine ait bir müzesi bulunuyor!

Biraz dinlen

Aktarmalı uçuş - Narita Uluslararası Havalimanı’ndaki “ninehours” kapsülleri

Narita Uluslararası Havalimanı’ndaki “ninehours” kapsülleri

Gecenin bir yarısında iniş yaptıysan ve çaresizce uyuyabileceğin bir yer arıyorsan, dünyadaki her havalimanında biraz kestirmek için iyi noktalar bulunduğunu bilmek seni memnun edebilir. Bazı havalimanları sessiz bölümlerini neredeyse yatak gibi şezlonglara ayırırken, çıtayı uyku kapsüllerine ve hatta mini otellere yükselten havalimanları da bulunuyor.

Japonya’nın Narita Havalimanı’nda dokuz saatlik uyku kapsülleri (fiyatlar duş kullanımını da içeren bir saatlik konaklama için 8£’dan (54 TL) başlıyor); Dubai Uluslararası Havalimanı’nda SnoozeCube (saatlik 17£ (115 TL) ve en az iki saat sınırı) ve GoSleep (Abu Dhabi Havalimanı’nda da bulunuyor ve fiyatlar 11£’dan (74 TL) başlıyor) bulunuyor.

Berlin-Tegel Havalimanı ve Münih Havalimanı’nda ise minimum 27£’luk (183 TL) ücretle napcabs (uyku kabinleri) ve Londra’nın Heathrow ve Gatwick, Paris’in Charles de Gaulle ve Amsterdam’ın Schiphol Havalimanlarında da mini otel zinciri YOTEL (havalimanına ve saate göre fiyatlar büyük değişiklik gösteriyor) yer alıyor.

Eğer uyku için özel bir alan ayrılmamışsa, çevreyi dolaşarak, merdivenlerin altında, kıyıya köşeye gizlenmiş, valizlerinle birlikte kurulup biraz kestirebileceğin bir yer mutlaka bulabilirsin. Verebileceğimiz diğer iyi bir tavsiye de, kullanılmayan bir kapı bulup, kapıya tekrar ihtiyaç duyuluncaya kadar oraya yerleşmen. Eğer aslında yorulmadığını ve sadece jet lag sendromuna yenik düştüğünü biliyorsan bunu üzerinden atmaya çalışabilirsin: mesela yürüyüş veya egzersiz yapabilir, bir şeyler yiyip, su içebilirsin.

Daha fazlası: Yedi ipucuyla jet lag sendromunu önleme

Havalimanını keşfet

Aktarmalı uçuş - Yolcu trafiği açısından dünyanın en işlek havalimanı olan Atlanta Havalimanı’nda görecek ve yapacak çok şey var

Yolcu trafiği açısından dünyanın en işlek havalimanı olan Atlanta Havalimanı’nda görecek ve yapacak çok şey var

Lounge hizmetlerine yetecek kadar paran ve egzersiz veya uykuya yetecek kadar da vaktin yok mu? O zaman “tabana kuvvet” diyerek keşfetmeye başlayabilirsin! Havalimanları aslında harika yerlerdir ve sadece insanları değil, aynı zamanda uçakları da izleyebilmeni sağlarlar.

Cam kenarında iyi bir yer bulup gelip giden uçakları seyredebilirsin. Böylece belki birkaç ilginç uçak görebilirsin ve eğer uçuş korkun varsa, kalkış ve inişlerin ne kadar güvenle yapıldığını görmek de rahatlamanı sağlayabilir.

Daha fazlası: Eğer uçuş korkun varsa, fobiler üzerine uzmanlaşmış psikolog Patricia Furness-Smith’in uçuş korkunu yenmene yardımcı olabilecek uzman ipuçlarına göz atabilirsin

Ya çocuklar?

Aktarmalı uçuş - Changi Havalimanı. Hemen heveslenme, burası sadece çocuklar için

Changi Havalimanı. Hemen heveslenme, burası sadece çocuklar için

Eğer çocuklarınla birlikte seyahat ediyorsan, bir veya hatta iki aktarma yaptığına minnettar kalabilirsin. Rezervasyon yaparken o 17 saatlik uçuşu bir çırpıda aradan çıkarmak iyi bir fikir gibi gelebilir ama çocukların bir süre kestirip, oyun ve TV ile vakit geçirip, 15 kez koridorda tur attığında bu fikrin değişecek.

Neden yolculuğu da tatilinizin bir parçası gibi kabul edip, aktarma bekleme süreni havalimanı dışındaki bir yeri görebileceğiniz kadar uzatıp uzatamayacağına bir bakmıyorsun? Eğer bunu yapamıyorsan, aktarma yapacağın havalimanında çocukların oyun alanının nerede olduğunu biraz araştırabilirsin.

Çoğu havalimanında en az bir oyun alanı bulunuyor ve eğer şanslıysan içinde kaydıraklar, etkileşimli oyunlar, LEGO’lar, çizgi romanlar, beşikler ve hatta banyo küvetleri bulabiliyorsun!

Daha fazlası: Çocuklarla seyahat ederken işine yarayacak 25 ipucu

Valizini iyi hazırla

Son ipucumuz, planlama aşamasının da bir parçası olan valizini iyi hazırlamakla ilgili.

Önünde uzun bir aktarmanın olduğunu biliyorsan planını buna göre yapabilirsin. Kulak tıkaçları, uyku maskeleri, kitaplar, tabletine/telefonuna/bilgisayarına yükleyeceğin TV programları ve filmler, battaniye veya kat kat giyinebileceğin kıyafetler (havalimanları geceleri soğuk olabiliyor!), doldurulabilir su şişesi, atıştırmalıklar ve kendini tekrar temiz hissedebilmen için yedek iç çamaşırı (veya tam takım yedek giysiler) yeterli olacaktır.

Aktarma havalimanında ne tür prizler bulunduğunu kontrol etmek de iyi bir fikir olabilir, çünkü kalkış ve varış ülkenden farklı prizlere sahip olabilir. Eğer farklı bir prize sahipse adaptörünü de valizine atmayı unutmamalısın!

Daha fazlası: Yola çıkmadan önce seyahat hazırlığı listemize göz atmayı unutma

Son olarak da, aktarman ne kadar sürerse sürsün, WiFi bağlantın olduğunda buna kesinlikle şükredeceksin. Tüm dünyadaki havalimanı ve lounge WiFi şifrelerine sahip sürekli güncellenen bir harita sunan WiFox’u indirerek (hem iOS hem de Android için mevcut) anında internete girebilirsin. O halde neyi bekliyorsun? Bir sonraki seyahatin için uçak biletini aramaya başla ve sakın unutma: aktarmalı uçuşlardan korkman için hiçbir neden yok!

Okumaya devam et: