KeşfetDoğa

Hayat ıslandıkça güzel: dünyanın su altı harikaları

Bunu ilk kez burada duyuyorsun – hayat ıslandıkça güzeldir! Diplere dal ve dünyanın en iyi 7 su altı mekanının tadını çıkar.

Suyun altında akşam yemeği

Dünyanın su altı harikaları- Maldivler’de su altındaki Ithaa Restaurant’ta şarap ve akşam yemeği.

Maldivler’de su altındaki Ithaa Restaurant’ta şarap ve akşam yemeği. © Conrad Hotels & Resorts

Anlamsız derecede lüks Conrad Maldives Rangali Island 5 yıldızlı otel ziyaretçilerine 12 lezzet uzmanı restoran sunsa da, bunlardan en etkileyici olanı Hint Okyanusu’nun altında uzanan Ithaa Restaurant’tır (Divehi’nin yerel dilinde ‘sedef’ anlamına gelir).

5 metre derinliğindeki bir döner merdiven dışında erişim imkanı olmayan restoran, özenle tasarlanmış akrilik bir tüp içerisinde yer alır ve akşam yemeği için gelenlere balıklar, mercan bahçeleri ve deniz kestanelerinden oluşan benzersiz bir manzara sunar. Restoran aynı anda sadece 14 kişiyi ağırlayabildiğinden, taze havyar, ıstakoz ve Maldivler’in en geniş şarap menüsünü içeren lezzetlerini tatmak istersen önceden rezervasyon yapmayı sakın unutma.

Su altı müzesi

Dünyanın su altı harikaları- Jason deCaires Taylor, MUSA Su Altı Sanat Müzesi. West Coat Marine National Park Isla Mujeres, Punta Cancun, Punta Nizuc

Punta Cancun’un derinliklerindeki televizyon bağımlısı. © Jason deCaires Taylor, MUSA Underwater Art Museum.

Meksika’nın Karayip Kıyıları, mercan kayalıkları ve birinci sınıf dalış alanlarıyla doludur ama bunların hiçbiri Cancun Su Altı Müzesi MUSA kadar iddialı veya sanatsal değildir.

Bu kar amacı gütmeyen kuruluş, 2009 yılında, dünyanın en büyük su altı müzesini yaratmak isteyen İngiliz heykeltıraş Jason deCaires Taylor’ın yerel sanatçılarla yaptığı işbirliği sayesinde ortaya çıktı. 470’ten fazla tuhaf ve harika heykele sahip bu yerde, dalgıçların “Son Akşam Yemeği”, “Anthropocene” (bir VW Beetle) ve “Inertia” (yukarıdaki televizyon bağımlısı) gibi sergileri, tıpkı normal bir müzede olduğu gibi, oldukça yakından görme şansları bulunuyor.

Ancak MUSA sadece sanatı suyun altına taşımakla ilgili değil. Kuruluş bir çevre projesi olarak ortaya çıktı ve alglerin yıllar içerisinde bu sürekli gelişen heykellere sağladığı yaşam desteğiyle, müze alanı, balıkların yaşayabilecekleri ve yüzebilecekleri kaya oluşumları haline geldi.

Su altı mağarası

Dünyanın su altı harikaları-Büyük Mavi Çukur açıklığının havadan görüntüsü.

Belize’deki Büyük Mavi Çukur’un devasa mavi gözü.

Şans bulduğunda pek çok insan dalgıç takımlarını hazırlayarak okyanus yüzeyinin altında yatan yaşamı keşfetmeye bayılır. Peki ya hiçbir şeyin bulunmadığı, tamamen yalnızlığın hüküm sürdüğü bir derinliğe dalmak?

Belize kıyısının açıklarındaki Büyük Mavi Çukur’da bulacağın ve dünyanın başka hiçbir yerinde karşılaşamayacağın şey de tam olarak bu; tropikal balık manzaralarının yerini alan sarkıtlar ve kireçtaşı oluşumları.

Yukarıdan bakıldığında, Belize açıklarındaki bu simgesel mağara dalgıçları kendine çağırmak ve onları dalmaya ikna etmek için göz kırpan dev bir mavi gözbebeğine benzer. 300 metre çapında ve yaklaşık 120 metre derinliğinde olan bu UNESCO Dünya Mirası Alanı standart bir futbol sahasının üç katı büyüklüğündedir ve en deneyimli deniz kaşiflerini bile mutlu edecek kadar derindir.

Tavsiyemiz: Büyük Mavi Çukur yakınlarında bir ada olan ve Tüm Belize’deki en lüks otellerden bazılarını sunan Ambergris Caye’den düzenlenen tüple dalış tekne turlarına katılabilirsin.

Su altı akvaryumu

Dünyanın su altı harikaları-Shanghai Okyanus Akvaryumu’nda balıkların sağladığı huzur.

Shanghai Okyanus Akvaryumu’nda balıkların sağladığı huzur. © tab2_dawa

Dünyanın en iyi akvaryumlarından bazıları, ziyaretçilerini okyanusun derinliklerine götürerek sanki kendi doğal ortamında keşfediyormuş algısı yaratmaya çalışır ama tüm Asya’daki en büyük akvaryumlardan olan Shanghai Okyanus Akvaryumu bunu bir adım öteye taşıyor.

Merkezin sunduğu 9 ana bölümden biri de 3 olimpik havuzdan daha uzun olan ve ziyaretçilerine muhteşem mercan kayalıkları, bir köpekbalığı koyu, su yosunu mağarası ve ahtapot bahçesi sunan etkileyici bir tüneldir.

Su altı postanesi

Dünyanın su altı harikaları- Vanuatu’da su altında mektup postalayan bir kadın.

Vanuatu kıyılarındaki bir posta kutusuna bırakılan bir mektup. © Dave Lonsdale

Geride bıraktığın sevdiklerine bir tatil kartpostalı göndermek istiyor ama postane bulamıyor musun? Bunları hepimiz yaşadık. Hiç okyanusun dibine bakmayı akıl etmiş miydin? Okyanusya’da bir ada ülkesi olan Vanuatu’da tam da bunu gerçekleştirebilirsin.

Hideaway Island’ın güvenli kıyılarında yer alan Postane suyun 3 metre altındadır ve deneyimli dalgıçların da şnorkelle dalan amatörlerin de kolayca erişebileceği bir konumdadır. Tek yapman gereken, kıyıdaki çalışanlardan su geçirmez özel bir kılıf aldıktan sonra suyun derinliklerine dalmak.

Postanede su altında düzenli olarak hizmet veren çalışanlar da bulunuyor. Eğer deniz yüzeyinin üzerinde süzülen bir bayrak görüyorsan, o zaman aşağıda mesajını dilediğin şekilde hazırlamana yardım edecek birileri bulunuyor demektir. Postanenin en iyi özelliği ise, neredeyse hiçbir zaman sıra olmaması!

Su altı barı

Dünyanın su altı harikaları- Cozumel, Clear Lounge Oxygen Bar’ın su altı tuhaflıkları.

Cozumel, Clear Lounge Oxygen Bar’ın su altı tuhaflıkları. © Sub Sea Systems, Inc.

Meksika’nın başlıca turistik adalarından olan Cozumel’de, Puerta Maya’da hizmet veren Clear Lounge oksijen barı su altında taze bir nefes sunmaktadır.

Turistler şık bir başlıklı dalış teknolojisi kullanarak, su altı jenga oyunu, balon tabancaları ve hatta bir fotoğraf kabini gibi eğlencelerle dolu dev akvaryuma dalış şansı buluyor.

Bu barda hoş kokteyllerden içemeyecek olsan da, başlıklara verilen kokulu oksijen tatlı ve canlandırıcı olduğu gibi aynı zamanda tedavi edici özelliğe de sahip.

Su altı oteli

Dünyanın su altı harikaları- Jules’ Undersea Lodge’da deniz yaşamıyla iç içe konaklama.

Denizle iç içe konaklama. © Jules Undersea Lodge

Zaman içerisinde yeni otel yeri için denizi seçen pek çok çılgın otel sahibi oldu ama konuklarının balıklarla birlikte uyumasını sağlayan ilk otel Florida, Key Largo’daki Jules’ Undersea Lodge’dur.

Eskiden deniz araştırma laboratuvarı olan bu tesis, lüks turizm patlamasının başlamasından çok önce, 1980’lerin ortalarında dünyanın ilk su altı pansiyonuna dönüştürüldü. Mangrov kaplı Emerald Lagoon’daki giriş kapağına ulaşabilmek için tüple suyun 6,5 metre altına dalman gerekecek, bu nedenle yanına çok bavul almasan iyi edersin.

Otelde standart otel konforunun tüm özelliklerine sahip iki oda, pizza servisi ve deniz yaşamı ile su altındaki dalgıçları izlemeni sağlayacak bir metrelik pencereler bulunuyor. Su altı otelleri suyla ilgili rüküşlüğün en somut örneklerinden olsa da, Jules’ diğer gösterişçi deniz otellerinden çok daha eğlenceli ve diğerleri gibi çok yüksek rezervasyon ücretleri de istemiyor.