Keşfetİpuçları ve tüyolar

İspanyol yemekleri: Ülkenin en iyi lezzetlerine yumulun

Yemek konusuna gelindiğinde İspanyolların bu konuda ne kadar iyi oldukları bilinen bir gerçektir. Çok çeşitli iklim ve bölgelere sahip olması ve farklı halklar tarafından işgal altında kaldığı uzun geçmişi nedeniyle İspanyol yemekleri lezzetli olduğu kadar çeşitlilik de göstermektedir.

Bu yüzden, daha önce tatmadıysanız, bambaşka bir deneyime hazır olun! Birçok nefis ana yemek ile işte size ülkede nelerin piştiğine ve neleri kaçırmamanız gerektiğine dair enfes bir liste.

Galiçya

İspanyol yemekleri- St. James haçı ve Galiçya deniz kabuklarıyla süslenmiş hacı bastonları.

St. James haçı ve Galiçya deniz kabuklarıyla süslenmiş hacı bastonları.

İspanya’nın kuzeybatı köşesi dağlık ve kayalık bir bölge olan Galiçya’dır. Burası ünlü haç merkezi olan Santiago de Compostela ve antik Kelt mitolojisi ve efsanelerinden kalma güçlü gelenekleri ile ünlüdür ve St. James Yolu sembolünün bir deniz kabuğu olması da tabiiki tesadüf değildir. Galiçya kıyılarında bolca bulunan ve “Vieiras a la gallega” denilen bu deniztarakları ekmek kırıntıları ve tatlı biber ile doldurularak altın bir kahverengiye ulaşana kadar pişirilir ve enfes bir yerel lezzeti oluşturur!

Daha farklı bir tat için ince doğranmış mevsim sebzeleri, biraz baharat ve istediğiniz türden et ile doldurularak yapılan lezzetli bir hamur işi olan “empanada” deneyebilirsiniz. Yanında içecek olarak ise, öğütülmüş kahve, şeker, limon kabuğu ve güçlü bir orujo likörü ile yapılan ve kil demlikte ateş üstünde demlenen geleneksel bir içecek olan Queimada’yı öneririz.

Asturias

İspanyol yemekleri- Geleneksel bir Asturias köyü.

Geleneksel bir Asturias köyü.

Geleneksel olarak çiftçilerin ve çobanların yaşadığı Asturias’da yemek çoğunlukla rahat köy mutfaklarında kısık ateşte pişirilen, zengin ve enerji veren malzemelerden yapılan yahnilerden ibarettir. Baharatlı sucuk ve salamlarla yapılan ve bir fasulye güveci olan Fabada Asturiana, soğuk kış günlerinde kemiklerinizi ısıtacak türden bir yemektir.

Yemyeşil tepecikleri sayesinde bölge ayrıca harika süt ürünleri de sunar. Kireçtaşı mağaralarda olgunlaştırılan bir küflü peynir türü olan güçlü bir tada sahip Cabrales, kaçırılmaması gereken bir lezzettir. Yanında içecek olarak ise, ülke çapında bir üne sahip Asturias elmaları ile yapılan ve çok eski bir tarife dayanan bir köpüklü elma şarabı olan Sidra’yı öneririz.

Katalonya

İspanyol yemekleri- Barselona’da bir restoranda yemek yiyen insanlar.

Katalan başkentinden bir yemek manzarası.

Kuzeyde Fransız Pireneleri ve doğuda ise Akdeniz tarafından çevrelenen Katalonya hem dağlık lezzetlere, hem de kıyı lezzetlerine sahiptir ve ikisini enfes bir biçimde ortak noktada buluşturur.

İki dünyanın da en iyilerinin buluştuğu bir yemek olan Mar i Muntanya (deniz ve dağ), ağır ateşte pişirilmiş tavuk ve lezzetli karidesleri sarımsaklı ve öğütülmüş bademli koyu bir beyaz şarap sosuyla buluşturur. Enfes!

Özel bir Katalonya yemek deneyimi için odun közünde kızartılmış ve bolca zeytinyağı ile zenginleştirilmiş füme sebzelerden oluşan Escalivada’yı öneririz. Yanında içecek olarak ise, tatlı, köpüklü ve şampanyanın çok daha ucuz bir İspanyol muadili olan Cava’yı deneyebilirsiniz.

Valensiya

İspanyol yemekleri- Klasik İspanyol paella’sı.

Paella: tüm İspanyol yemekleri arasında muhtemelen en ünlüsü.

İspanya’nın doğu kıyısında bulunan güneşli Valensiya kenti ülkenin tartışmasız pirinç başkentidir ve İspanyol ziyafetlerinin en ünlülerinden olan bol deniz ürünlü ve safranlı paella’nın da doğduğu yerdir. İlk olarak Mağribiler tarafından getirilen pirinç, günümüzde başka birçok malzeme ve pişirme yöntemiyle birlikte İspanyol mutfağının temel öğelerinden biri haline gelmiştir ve bölgedeki her menünün yıldızıdır.

Pirinç daha lapa bir sonuç için derin bir toprak kapta pişirilebildiği gibi, çıtır çıtır bir mükemmellik için fırında pişirilebilir ve pek tabii ki cızırdayan bir paella tavasında kızartılabilir. Fideuà’da klasik tarifte bir değişiklik yapılarak pirinç yerine erişte kullanılır ve Alicantina paella’sı ise balık yerine kırmızı etlidir.

Eğer Alicante’de bulunuyorsanız, dünyaca ünlü bir bademli koz helvası olan turrón’u denemeyi de unutmayın. Yanında içecek olarak ise, yer bademinden yapılan ve soğuk servis edilen sütlü hafif bir içecek olan Horchata de chufa’yı öneririz.

Orta İspanya

İspanyol yemekleri- Sıcak çikolataya batırılmış gevrek churro.

Sıcak çikolataya batırılmış gevrek churro. © xmatt

Castilla y Leon, Extremadura ve Castilla La Mancha genellikle España del Asado (Kızartmaların İspanyası) olarak bilinir. İyi bir ekmek pişirmek burada ciddi bir iştir ve kış aylarında popüler olan baharatlı et suyuyla yenmek üzere taze bir miktar sürekli hazırda tutulmalıdır. La Mancha’da Manchego peynirinden çok daha fazlası vardır ve bölgenin basit ama seçkin tarifleri hakkında her şeyi öğrenmek için tek yapmanız gereken Don Kişot’un bir kopyasını edinmektir.

Conejo al Ajillo (sarımsak ve kişniş soslu tavşan) ve Huevos de Codorniz (bıldırcın yumurtası) kesinlikle tadılması gereken lezzetlerdendir. Yanında içecek olarak ise, sıvı olduğu zor anlaşılacak yoğunlukta bir fincan sıcak çikolata, çıtır churro’ları batırmak için idealdir.

Endülüs

İspanyol yemekleri- Sevilla’da bir Tapas menüsü.

İspanyollar tapas’ı yemeyi tarif eden özel bir fiile sahipler: “tapear”!

Sembolik tapas geleneği söylenene göre Endülüs kökenlidir ve buralarda bir caña (bira) sipariş ettiğinizde gelenek olarak yanında bir tabak bu lezzetli atıştırmalıktan gelir. Bir hikayeye göre her şey Kral Alfonso, Cádiz üzerinden seyahat ederken dinlenmek ve bir bardak Jerez için durduğunda başlamıştır. Hancı bardağı tozdan korumak için üstünü bir dilim jambon ile kapatır ve bu kralın hoşuna gider ve ikinci bardağı yanında yeni bir tapa (kapak) ile birlikte sipariş eder.

Endülüs’ün Mağribiler’den esintiler taşıyan ve Hıristiyan manastırları tarafından benimsenen tatlı geleneği genelde fıstık türleri ve bal kokuları içerir, böylece tuzlu jamón ibérico (İber jambonu) veya boquerones (taze ançuez) ile de müthiş bir denge kurar. Yanında içecek olarak ise, sadece bu bölgenin “Şeri Üçgeninde” üretilen tatlı bir brendi olan Jerez içilebilir.

Kanarya Adaları

İspanyol yemekleri- Kanarya Adaları’ndan geleneksel papas arrugadas ve mojo verde.

Kanarya Adaları’ndan geleneksel papas arrugadas ve mojo verde. © espinr

Kanarya Adaları’nın ‘ebedi baharı’ anakaradan farklı tropik bir yemek kültürünün ortaya çıkmasına neden olmuştur. Yerel Guanche ve Afrika etkilerinin bir karışımını ve Keşif Çağı zamanında Amerika’dan getirilen pek çok yemeği de bu kültürde görmek mümkündür.

Gofio (kızartılmış mısır) tatlıdan tuzluya her çeşit yemekte kullanılan favori malzemelerden biridir ve ekşi ada Mojo’ları (soslar) da özellikle Sanchocho Canario (salamura beyaz balık) ve Atlantik deniz suyunda pişirilen soyulmamış patateslerden oluşan Papas Arrugadas ile iyi gider. Yanında içecek olarak ise, latte’nin Kanarya’ya özgü gösterişli bir türü olan ve konsantre süt ile Cuarenta y Tres (43) likörü kullanılarak tatlandırılan Barraquito’yu öneririz.

Artık bu ağız sulandıran İspanyol tatlarını denemek için sabırsızlandığınıza göre, tek yapmanız gereken İspanya’ya bir bilet almak!