KeşfetPlajlar

Bisikletini kap, yola çık: Keşfetmen gereken Türkiye bisiklet rotaları

Bisiklet, yavaş yavaş gezmeyi sevenler için en uygun araçlardan bir tanesi. Gezerken fotoğraf çekmeyi, köy kahvesinde durup yerli halkla sohbet ederken çayınızı yudumlamayı, bakkaldan yol tarifi almayı seviyor musunuz? Peki mevsim değişimini hissetmeye ne dersiniz? İlkbaharın gelişini sadece takvimde değil, doğada da görmek ve hissetmek üzere yapacağınız hafta sonu kaçamakları için bisiklet rotası önerilerimiz var:

Mysia Rotası, Bursa

Türkiye bisiklet rotaları- Mysia Bisiklet Yolu

Bursa’dan sadece 10 km uzaklıkta bulunan doğa parkuru Mysia Yolları’nı bisikletle keşfetmeye ne dersiniz?  Mysia Yolları, çam ormanları arasında yer alan eski ismi Misi, bugünki ismi Gümüştepe’den başlıyor ve son yıllarda yerli dizi ve filmlerde gördüğümüz ve güzelliğine imrendiğimiz Ulubat Gölü kıyısındaki Gölyazı’da sona eriyor. Misi – Gölyazı Bisiklet Rotası, ilkbahar aylarında doğanın uyanışını izleyebileceğiniz harika bir haftasonu gezi parkurudur.

Nilüfer nehri kıyısı kenarında kurulu Misi hem binlerce yıllık tarihi bir geçmişe sahip hem de el değmemiş doğal  güzelliklere sahip bir yerleşim.  Misi ve çevresindeki doğal patikaların birbirleri ile bağlanması ile oluşan yürüyüş ve bisiklet yolları ağı, ziyaretçilerine bu bölgedeki kırsal yaşamı tanıma fırsatı sunuyor.

Misi’den yola çıktıktan sonra bisiklet rotası üzerinde Dağyenice ve Maksempınarı köyleri küçük molalar için uygun yerler. Ayrıca köylerde üreticilerin sunduğu yerel ürünlerin tadına bakmayı da unutmayın. Maksempınarı’ndan ayrıldıktan sonra Ulubat Gölü’nü ve Gölyazı’yı yüksekten göreceksiniz. Dikkatli olmakta fayda var çünkü orman içindeki toprak yol bazen tenha araç yolları ile kesişiyor.

Gölyazı’nın kasabasının kurulu olduğu Ulubat Gölü’ndeki yarımadanın etrafında ilkbahar aylarında göçmen kuşların hareketlerini gözlemleyebilirsiniz.

momondo önerileri:

  • Mysia Yollarında kaybolmaktan korkmayın. Yola çıkmadan önce akıllı telefonunuza indireceğiniz QR Code okuma uygulaması indirin. Bu uygulama ile yol işaret tabelalarında bulunan kodları okutabilirsiniz. Böylece hem bulunduğunuz yeri görür hem de gideceğiniz yönü kolaylıkla bulabilirsiniz.
  • Mysia Yolları parkurunda bulunan kırmızı-beyaz çizgiler yürüyüş rotası sarı renkli üçgen semboller ise bisiklet rotasını takip edenler için yön bulma konusunda kolaylık sağlıyor.
  • Mysia Yolları üzerinde bulunan rotalar hakkında bilgi için Nilüfer Belediyesi websitesinin Mysia Rotaları broşürünü inceleyebilirsiniz.

Bursa otellerini keşfet

Ayvalık, Balıkesir

Türkiye bisiklet rotaları- Ayvalık, Türkiye

Ayvalık ve çevresi her mevsim güzel. Bu konuda hepimiz hemfikiriz. Ancak yaz sıcakları bastırmadan Ayvalık’ta bisikletle gidip görmekten keyif alacağınıza emin olduğumuz 3 farklı önerimiz var : sanat köyü Yeniçarohori, muhteşem bir manzaraya sahip Şeytan Sofrası ve muhteşem koylarla çevrili Cunda Adası.

İsmini köyü kuran yeniçerilerden alan Yeniçarohori, Ayvalık’a sadece 5 kilometre mesafede bulunuyor. Köyde bulunan Rum evlerini restore ettikten sonra buraya yerleşen sanatçılar atölyelerinin kapılarını ziyaretçilere açıyorlar. Sessizliğin tadını çıkarabileceğiniz köy meydanındaki tarihi kahvesi, Boşnak böreklerini tadabileceğiniz lokantası ve gezebileceğiniz heykel & resim galerileri ile Yeniçarohori sizi bekliyor.

Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’ndan Şeytan Sofrası’na mesafe 10 km. Ayvalık’ın 22 adadan oluşan Ege kıyılarının en nefes kesici manzarasını gün batımında Şeytan Sofrası’ndan izlemek en unutulmaz tecrübelerinizden birisi olacak. Ayvalık’tan sahilden, sol tarafta çam ağaçları arasında bulunan muhteşem konakları, sağ tarafta denizi izleyerek 4 km sonra Çamlık’a ulaşılıyor. Çamlık Dondurmacısı’nda dondurma yiyip, biraz enerji alıp rotanın son iki kilometresindeki yokuş için enerji toplayın.

Cunda Adası Milli Parkı’nda bulunan yürüyüş rotası tabelalarını takip ederek adanın kuzeyinde bulunan hem ıssız plajlara hem de harika koylara ulaşabilirsiniz. Milli Park rotasına alternatif olarak Cunda merkezde restorasyonları tamamlanmış muhteşem kiliseleri, tarihi konakları ve kafe ve dükkanlarla dolu şirin Cunda sokaklarını gezebileceğiniz bir rota çizebilirsiniz.

momondo önerileri:

  • Bisiklet rotaları üzerinde özel işaretlendirme ve tabelalar bulunmuyor. Şeytan Sofrası ve Yeniçarohori’ye normal araç yollarını kullanarak ulaşabilirsiniz. Cunda Adası Milli Parkı’nda bulunan yürüyüş rotası işaretlendirmelerini izleyebilirsiniz.
  • Kendi bisikletlerinizi götüremezseniz, Ayvalık’ta bisiklet kiralayabileceğiniz bisiklet dostu oteller bulunuyor.

Ayvalık otellerini keşfet

Kayaköy, Fethiye

Türkiye bisiklet rotaları- Kayaköy, Türkiye

Ülkemizin en özel köylerinden birisi Kayaköy. Yakın tarihimizin aynası, mübadele ile boşalan 15000 nüfuslu eski Rum köyü (zamanında Türkiye’nin en büyük köyü), bölgenin ticaret merkezi olarak zanaatkârların yaşadığı bir köymüş. Özellikleri hastalara şifa olan tertemiz bir havaya sahip olan bu bölgede hastane bile bulunuyormuş.

Türklerle Rumların çağlar boyu birlikte yaşamalarını simgeleyen özgün taş mimarili Kayaköy ve çevresinde yapacağınız bisiklet gezisini isterseniz Afkule’ye veya Gemile koyuna kadar uzatabilirsiniz.

Eski ismi Levissi, bugün Barış ve Dostluk Köyü olarak da anılan Kayaköy’ün eteklerinde bulunan ovada bulunan minik yerleşimler, çiftlik evleri, sanat kampı, ve şarap evleri arasında kalan yollarda gezinmek, size çok iyi gelecek. Köy kahvesindeki amcalarla sohbet ederek köyün tarihi hakkında bilgi edinebilirsiniz.

momondo önerileri:

  • Fethiye’de bisiklet kiralayabileceğiniz bisiklet dükkanları bulunuyor.
  • Bisikletle yavaş yavaş keşfetmenin en güzel yanlarından birisi, yerli halkla rahatlıkla iletişim kurabilmek. Yolda durup yön tarifi sorun, emin olun yepyeni dünyalar keşfedeceksiniz.

Kayaköy otellerini keşfet

Bağ Rotası, İzmir

Türkiye bisiklet rotaları- İzmir, Urla

İzmir bisiklet yolu çevre ilçelerdeki tematik bisiklet rotaları ile birleşerek plaj tatiline alternatif aktif bir haftasonu kaçamağı için harika bir seçenek sunuyor.

İzmir Karaburun yarımadasında bulunan tematik rotalardan Bağ yolu Urla, Çeşme ve Karaburun’daki üzüm bağları arasında 6 farklı etap sunuyor ve şarap üreticileriyle buluşturuyor.

Bölgede bulunan bisiklet ve yürüyüş rotaları ağı, halen önemli bir yere sahip üzüm yetiştiriciliği ve şarap üretimini yakından tanımanıza imkan sunuyor. Milattan Önce 2000’li yıllarda Hititler ve Giritlilerin ürettikleri şarapları ihraç etmek için Çeşme Limanı’nı kullanıyorlardı. Bağlararası mevkiinde yakın zamanda arkeolojik kazılar ile ortaya çıkarılan Anadolu’nun bilinen ilk şaraphanesini ziyaret edebilirsiniz.

Urla – Kuşçular – Yağcılar bisiklet parkurunda, yerel üreticilerin üzüm bağlarında farklı üzüm türleri yetiştiriliyor. İşletmeler kendi bağlarında yetiştirdikleri bu şaraplık üzümleri yerinde üretim yaparak işliyor ve butik şaraplar olarak tadıma sunuyorlar. İlkbaharda keşfetmekten keyif alacağınız bağ rotasını yaz aylarında görmek isterseniz gezinizi Ağustos ayından yapılan Urla Bağbozumu Şenliklerine denk getirmenizi tavsiye ederiz.

momondo önerileri:

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen tematik gezi rotalarına göz atabilir, rotalarla ilgili bilgi ve haritaları inceleyebilirsiniz.
  • İzmir Havalimanı’ndan şehir merkezine geçip, onlarca bisiklet mağazasından birinden gezinize ve rotanıza uygun bir tur bisikleti kiralayabilirsiniz.

Karaburun otellerini keşfet

Seferihisar, İzmir

Türkiye bisiklet rotaları- Teos antik kent

Türkiye’nin Uluslararası Cittaslow (Sakin Şehir) ağına katılan ilk şehri Seferihisar’ın kıyı yerleşkesi Sığacık, bisiklet turu yapmak isteyenler için tarihi kalesi, yöresel pazarı, ziyarete açılan Teos Antik Kenti ile harika bir seçenek.

Kale surları içinde yer alan Sığacık, Arnavut kaldırımlı sokaklara dizilmiş, avlulu, cumbalı, tahta panjurlu beyaz badanalı konaklarla dolu, çiçeklerle süslü daracık sokakları ile Pazar günleri kurulan üretici pazarı ile bir şenlik havasına bürünüyor. Çoğunlukla kadınlar tarafından satılan ev yapımı börekler, baklavalar, kendi bahçelerinde ürettikleri sebze ve meyveler, onlarca çeşit reçeller ile kendinize bir ziyafet çekmenizi öneririz. Zaten kendinizi tutamayacak ve her şeyden denemek isteyeceksiniz. Yediklerinizi eritmek için biraz daha pedal çevirmeye ne dersiniz? O zaman haydi Teos’a.

Sığacık’a yakın bir mesafede yer alan antik liman kenti Teos, Isthmos adı verilen küçük bir yarımada üzerinde kurulup gelişmiş ve etrafında çok iyi korunmuş yaklaşık 6 km uzunluğunda kent suru bulunuyor. İlkbaharda açan çiçeklerle birlikte arkeoloji alanı gerçekten görülmeye değer.

momondo önerileri:

  • Seferihisar ve çevresinde İzmir Yarımada Rotaları Ağına bağlı Zeytin Rotasına ait işaretlendirmeleri bulabilirsiniz.

Seferihisar otellerini keşfet

Türkiye’nin en güzel bisiklet rotalarıyla aşina olanlar için yeni deneyimlere açılma vakti gelmiştir. Hem usta bisikletçilere hem de amatörlere ilham verebilecek dünyanın dört bir yanından bisiklet rotaları yazımıza mutlaka göz at!