Eğer kış aylarından hoşlanmıyorsan Rusya’nın başkenti Moskova’yı ziyaret etmek için çok da uzun bir zaman aralığı bulunmuyor. Kışın oldukça uzun sürdüğü ve karlı havanın neredeyse mevsim boyunca devam ettiği Moskova hava durumu, mayıs-eylül ayları arasında biraz daha iyi olduğundan en çok turisti bu sezonda ağırlıyor. Moskova uçak bileti fiyatları bu dönemde biraz artış gösterebiliyor. Dolayısıyla karlar altındaki mükemmel Moskova manzarasına tanıklık etmek istersen daha ekonomik ama daha soğuk olan kış aylarını da tercih edebilirsin.
Moskova seyahati için momondo üzerinden bulunan ve en iyi fiyata sahip uçak bileti St. Petersburg kalkışlıdır ve kişi başına ₺ 289 fiyata sahiptir. Bu fiyat, ortalama bir Moskova uçak bileti fiyatından %85 daha düşüktür. Bulunduğun bölgeden Moskova varışlı en ucuz uçak biletini bulabilmek için momondo'nun Uçak Bileti Fiyat Rehberi'ni kullan.
Moskova seyahatini Aralık ayında yapamazsan Türkiye kalkışlı uçuşların fiyatları Ocak ayında da oldukça uygundur. momondo kullanıcılarının çoğunun bu ayda bulduğu fiyatlar ₺ 1.305 civarındadır.
Varış tarihinden 60 gün önce rezervasyon yaparsan Türkiye - Moskova uçuşun için daha düşük fiyatlar görebilirsin. Genellikle 60 gün öncesinden arama yaparak Moskova uçuşlarını ₺ 1.462'ye bulabilirsin. Herhangi bir zamanda daha ucuz Moskova uçuşu bulabileceğini de lütfen unutma. Kullanıcılarımız son 72 saat içinde ₺ 645 gibi düşük bir fiyata uçak biletleri buldu.
Verilerimiz Moskova varışlı uçuşlar için en uygun fiyatlı günün Perşembe olduğunu göstermektedir. Bu gün için uçak biletleri ₺ 1.351 gibi düşük bir fiyata bulunabilir. Bilet fiyatlarının ₺ 1.535 civarında olduğu Pazar günü, Moskova varışlı uçuşların en pahalı olduğu gündür.
Verilerimiz en ucuz Türkiye - Moskova uçak biletlerinin genellikle öğleden sonra kalkış saatli olanlar olduğunu göstermektedir. Kullanıcılarımız Moskova varışlı uçuşları ₺ 1.065 gibi düşük bir fiyata öğleden sonra vakitlerinde buldu. Akşam bilet fiyatları daha yüksektir ve ₺ 1.689 civarındadır.
Moskova civarında alternatif ve daha ucuz bir havalimanı bulma ihtimalin var. Moskova şehrine seyahat ediyorsan Moskova Sheremetyevo Havaalan Havalimanı (Moskova şehir merkezine 28 km), Moskova Zhukovsky Uluslararası Havaalanı Havalimanı (Moskova şehir merkezine 40 km) veya Moskova Domodedovo Havaalanı Havalimanı (Moskova şehir merkezine 41 km) varışlı bir uçuş rezerve etmeyi düşünebilirsin.
Moskova Vnukovo Havaalanı Havalimanı ile kişi başına ortalama ₺ 1.391'ye uçak bileti fırsatları bulabilirsin fakat bu fiyat kalkış havalimanına göre değişiklik gösterebilir. Tasarruf etmek için momondo'nun Uçak Bileti Fiyat Rehberi'ni dene.
İstanbul’dan Moskova yaklaşık 3,5 saatlik uçuş süresine sahip. Türkiye’den Moskova’ya aktarmasız olarak uçan havayolları listesi ise oldukça zengin. Türk Hava Yolları, Onur Air, AtlasJet, Pegasus Hava Yolları, Aeroflot ve Pobeda sık sık seferler düzenleyerek İstanbul-Moskova arası yolcu taşıyor.
Moskova’da merkeze en yakın havaalanı Pobeda ve Türk Hava Yolları’nın da uçtuğu Vnukova Havaalanı. Şehre yaklaşık 27 km uzaklıkta bulunan Vnukova Havaalanı’nda ulaşım çoğunlukla trenle sağlansa da, Moskova’nın her noktasına giden otobüsler de kullanılabiliyor. Aeroexpress adı verilen trenle ortalama 40 dakika içerisinde kent merkezine varmak mümkün oluyor.
AtlasJet ve Aeroflot’un uçtuğu havaalanı Sheremetyevo ise şehir merkezine Vnukova’yla hemen hemen aynı uzaklığa sahip. 29 km’lik bu mesafeyi trenle kat etmek yine en mantıklısı. Çünkü Moskova’nın yoğun trafiğinde beklememek için karayolu çoğunlukla tercih edilmiyor. Sheremetyevo’dan 30 dakikada bir kalkan trenlerle merkeze varılabiliyor.
Son havaalanı Domodevo ise Pegasus Hava Yolları’ndan Moskova uçak bileti alanların son durağı. Burada da şehre inmek için Aeroexpress trenleri var. Ancak daha ekonomik bir çözüm isteyenler daha az ücret ödeyerek, biraz daha uzun sürede varan trenleri de tercih edebiliyor.
Moskova ulaşımı çok çeşitli. Ancak en çok kullanılan şüphesiz Moskova metro hattı. Moskova metrosu tüm şehri kapsayan bir ağ halinde. Gezerken günlük sınırsız bilet ya da çoklu bilet almak daha ekonomik bir çözüm oluyor. Yalnız metroda Rusların kullandığı Kiril alfabesinin hakim olduğunu belirtelim. Bu yönüyle turistler için dili anlamak biraz zor olsa da inilecek durakları önceden öğrenip not almakta fayda var.
Eğer Moskova’da taksiyle seyahat edilecekse bu konuda pazarlık gerektiğini de söyleyelim. En baştan pazarlığa açık taksi sürücüleriyle fiyat konuşulursa yolculuk sonunda karşılaşılabilecek kötü sürprizler de engellenmiş oluyor. Trafiği göze alabilenler için otobüsler de her zaman bir seçenek. Biletler metro istasyonlarından ya da duraklardaki büfelerden alınabiliyor. Otobüs sürücüsünden de bilet alınabiliyor, ancak bunun için bir miktar fazla ücret ödemek gerekiyor.
Daha önce Rusya ve Türkiye arasında imzalanan vize muafiyeti anlaşması tek taraflı feshedildiğinden artık Moskova’ya giden Türk vatandaşlarından vize isteniyor. Rusya vize ücreti, vize türüne ve giriş-çıkış sayısına göre değişiklik gösteriyor. Rusya vizesi için ayrıntılı bilgi ve gerekli evrak listesi büyükelçiliğin internet sitesinden alınabiliyor.
1 Ruble’nin yaklaşık 0,07 TL olduğunu düşünürsek Moskova’nın TL açısından çok da pahalı olmadığını söyleyebiliriz. Genel duruma baktığımızda ise Moskova’da satılan her şey ortalamanın biraz üstünde fiyatlarda. Bunda elbette şehrin turistik yapısının da payı var.
Moskova uçak bileti rezerve etmek isteyen seyahat severler araştırmaya başlarken, ilk olarak Moskova’nın büyüleyici tarihiyle karşılaşıyor. Neredeyse her köşede hatta her binada eski Sovyet ülkelerinin sanata düşkünlüğünü kanıtlar nitelikte ince detaylar göze çarpıyor. Dolayısıyla Moskova tarihi yerleri, gezmekle ve görmekle bitmeyecek ayrıntılara sahip. Bunlardan ilki ünü dünyaya yayılan Moskova Kızıl Meydan. Toplumsal ve siyasi açıdan Rusya tarihinde oldukça önemli olan bu meydan 70 bin metrekarelik alanıyla ülkenin simgesi. Aslında tam da bu noktada Moskova müzeleri de başlıyor. İçerisinde milyonlarca eser barındıran Milli Tarih Müzesi, Kızıl Meydan yakınlarında bulunuyor.
Moskova’nın şüphesiz bir diğer sembol yapısı da Kremlin Sarayı. 19. yüzyıldan günümüze uzanan Kremlin Sarayı, bahçesine girildiği andan itibaren bir masalın tam ortasındaymış hissi veriyor. Katedraller ve bazilikalar ile onların ince işçiliğiyle dolu Moskova’da bizim için önemli bir değerin hatırası da ziyaret edilebiliyor. Dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet’in anıt mezarını ziyaret etmek için metrodan kırmızı hatta binip, Sportivnaya durağında inmek yeterli. Moskova parkları da geniş yeşil alanlarıyla birer nefes alma noktası. Zafer Parkı ve Gorki Parkı, hem içerisindeki tarihsel anılarla, hem de atmosferiyle büyük küçük herkesi memnun ediyor.
Moskova yemekleri çok çeşitli. Turistlerin tercihi ise genellikle ustalıkla hazırlanan deniz ürünleri ve etler. Deniz ürünlerinin işlenmiş olanları ise daha çok kabul görüyor. Havyar, jumbo karides, deniz tarağı ve yine soğuk servis edilen deniz mahsulleri Rus yapımı votkalarla gurme bir ziyafet çekiyor. Bu arada sokak lezzetleri Moskova’da da çok moda. Bu tezgahlardan farklı lezzetleri denemek daha ekonomik bir çözüm oluyor. Restoranlar da ise fiyatlar, pahalı olarak nitelendirilebilecek düzeyde.
Moskova’da gece hayatının kalbi Arbat’ta atıyor. Burada çevrelenmiş kulüplerde genellikle giriş ücreti alınıyor. Gece hayatının bu kadar popüler olduğu Moskova’da eğlenmenin çok ucuz olmadığını da söylemeliyiz. Ünlü DJ’lerin performanslarını da sergilediği Moskova mekanlarına bütçe yönünden tedarikli gitmekte yarar var.