İstanbul içinde Taksim Meydanı civarında momondo’nun önerdiği herhangi bir otelde konaklamayı planlıyorsan gecelik ₺ 396 civarında ödemeyi bekleyebilirsin. Bu fiyatlar sezona göre dalgalanma gösterir. Genel olarak gecelik ₺ 396'nin altındaki bir fiyat Taksim Meydanı civarında konaklayan momondo kullanıcıları için iyi bir fırsattır. Taksim Meydanı civarındaki otellerin fiyatları, genellikle İstanbul içindeki ortalama bir otelin fiyatından (₺ 310) %21 daha yüksektir.
Sultanahmet Cami civarındaki otellerin fiyatları, genellikle İstanbul içindeki ortalama bir otelin fiyatından (₺ 310) %29 daha yüksektir.
Aşağıda İstanbul bölgesinde Galata Kulesi noktasına en yakın kullanıcıların önerdiği 11 otel yer almaktadır. Galata Kulesi civarındaki otellerin gecelik ortalama fiyatı ₺ 353'dir. Fiyatlar sezon dahil olmak üzere farklı faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Galata Kulesi civarındaki otellerin fiyatları, genellikle İstanbul içindeki ortalama bir otelin fiyatından (₺ 310) %12 daha yüksektir.
Bu İstanbul semtlerinde otel ara
Sakin Sezon
|
Ocak |
Yoğun Sezon
|
Mayıs |
Konaklama için en ucuz ay
%38
Beklenen fiyat düşüşü
konaklama için en pahalı zaman
%35
Beklenen fiyat artışı
Fiyat
|
₺ 453 - ₺ 1.106
|
Haftanın en pahalı günü
|
Çarşamba |
Haftanın en ucuz günü
|
Pazar |
son 2 haftadaki ortalama fiyat
Ortalama fiyat (hafta içi gece)
₺ 810
son 2 haftadaki ortalama fiyat
son 2 haftadaki ortalama fiyat
Ortalama fiyat (hafta sonu gece)
₺ 773
son 2 haftadaki ortalama fiyat
Rezervasyon için en ucuz zaman
|
İstanbul içindeki otellerin en ucuz olduğu zaman: 1-2 yıldız, konaklamanızın başladığı günle aynı gün. 3 yıldız, konaklamanızın başladığı günle aynı gün. 4-5 yıldız, 4 gün önce. |
1-2 yıldızlı
|
₺ 186 - ₺ 275
|
3 yıldızlı
|
₺ 283 - ₺ 365
|
4-5 yıldızlı
|
₺ 610 - ₺ 640
|
İstanbul’da festival, etkinlik ve müze trafiği biraz yoğun. O nedenle bu bölümü önemli etkinliklere ayıracağız. Aslında bu bir anlamda “İstanbul nasıl gezilir?” sorusunun da cevabı olacak.
İstanbul’daki önemli etkinliklerin ilki İstanbul Bienali… Her yıl sanat tutkunlarının merakla beklediği bienal, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından iki senede bir düzenlenen ve modern sanata övgü niteliği taşıyan bir organizasyon. Eylül ayında başlayıp Kasım’a kadar devam eden bienal, yürüme mesafesindeki 6 yerde aynı anda gerçekleştiriliyor.
İstanbul Caz Festivali de her yıl merakla beklenen uluslararası çaptaki bir diğer sanat aktivitesi. Yine İKSV tarafından her sene temmuz ayında gerçekleştirilen İstanbul Caz Festivali, yaklaşık 20 farklı mekanda dünyanın dört bir yanından gelen caz sanatçılarını ağırlıyor.
İstanbul’un sanat gündeminden bahsederken sanat fuarlarının en değerlilerinden Contemporary Istanbul’dan bahsetmemek de olmaz. Aslında tüm dünyaya hitap eden Contemporary Istanbul, Avrupa, Amerika ve Asya’dan çok önemli galerileri, sanatçıları ve koleksiyonerleri misafir ediyor.
Bunun yanı sıra İstanbul’da gezilecek yerler listesinin denize nazır müzesi İstanbul Modern’i de kısaca tanıtalım. İstanbul Modern Sanat Müzesi Kabataş’ta, olağanüstü bir manzaraya karşı geziliyor. Bienal durakları arasında da yer alan İstanbul Modern, Türkiye’nin ilk çağdaş sanat müzesi olma unvanını da taşıyor. Sergi salonları, fotoğraf galerisi, eğitim ve sosyal programları, kütüphane, sinema, restoran ve mağazası ile İstanbul Modern Sanat Müzesi çok yönlü bir hizmet alanı sunuyor.
Müzelerden konu açılmışken önemli etkinliklere ev sahipliği yapan ve gezilmeden dönülmemesi gereken diğer kültürel adreslere de göz gezdirelim. Topkapı Sarayı, tüm ihtişamıyla Osmanlı Dönemi’ne tanıklık ettirirken ona oldukça yakın bir noktada bulunan İstanbul Arkeoloji Müzesi ise muhteşem bahçesiyle tarihe ilgi duyanları ağırlıyor.
İstanbul’un tarihi yerlerinin en önemlileri Ayasofya, Sultanahmet Camii, Kariye Müzesi gibi önemli yapılar da tam bu nokta üzerinde bulunuyor. İstanbul’un en güzel yerleri denilince Oyuncak Müzesi’ni anmadan da geçmek olmaz. Yazar Sunay Akın’ın yıllar boyunca hem Türkiye’den hem farklı ülkelerden topladığı oyuncakları sergilediği bu insanın içini ısıtan müze, İstanbul Anadolu Yakası’nda Göztepe’de yer alıyor.
Dünyanın sayılı metropollerinden olan İstanbul konaklama yönünden o kadar zengin seçeneklere sahip ki; denizin ayırdığı iki kıtadan birinde kalma, diğerinde ise gezme şansına sahip olabiliyorsun. Dolayısıyla İstanbul otel fiyatları da bu çeşitliliğe bağlı olarak değişiyor.
Turistik yerler veya zincir otellerde bütçe biraz daha yüksek olabilir. Bu nedenle uygun fiyatlı bir üç veya dört yıldızlı otelde kalarak İstanbul’un turistik merkezleri Fatih, Eminönü, Taksim gibi yerleri toplu taşımayla rahatça gezebilirsin.
Bu arada elbette şehrin özellikle tarihi yarımadasında da hostel, pansiyon gibi ekonomini sarsmayacak seçenekleri değerlendirebilirsin. Konaklama tipini sadece oda kahvaltı olarak almanda da fayda var. Çünkü İstanbul’un her köşesinde her cebe uygun bir restoran veya büfe mutlaka var.
Bunun yanı sıra deniz ulaşımına yakın olmak istersen Kadıköy, Üsküdar gibi Anadolu Yakası ilçelerini de konaklamak için tercih edebilirsin.
Şimdi en baştan başlayalım: İstanbul’a nasıl gidilir? Aslında bunun için kara yolu, deniz yolu, hava yolu, kısacası tüm imkanlar var. Elbette en çok tercih edilen ise hava yolu. İstanbul havaalanları iki yakada birer tane…
Anadolu yakasının Pendik ilçesindeki Sabiha Gökçen Havaalanı’nın konumu seni korkutmasın. Kent çapında havaalanlarına ulaşım oldukça geniş bir ağa sahip olduğundan doğru bir planlamayla uçağına vaktinde yetişebilirsin. Shuttle servisler, belediye otobüsleri ve Havabus, Sabiha Gökçen Havaalanı rotasında hizmet veriyor. Havabus’un hareket noktaları ise Kadıköy, Taksim ve Yenisahra olarak belirlenmiş. Belediye otobüslerinin ilk durakları ise Uzunçayır metrobüs durağı, Bostancı, 4. Levent, Altunizade, Pendik ve Kadıköy.
Önceden İstanbul’un şimdi ise Avrupa yakasının hava ulaşımında merkez nokta olan Atatürk Havaalanı ise Yeşilköy’de bulunuyor. Sabiha Gökçen Havaalanı’na göre daha merkezi sayılabilecek bir lokasyonda hizmet veren Atatürk Havaalanı, deniz otobüslerinin son durağı Bakırköy’e çok yakın olduğundan keyifli ve rahat bir gemi yolculuğuyla da bu noktaya hem Kadıköy’den hem de Bostancı’dan ulaşılabiliyor.
Dolayısıyla Sabiha Gökçen’den Atatürk Havaalanı’na gitmek için en hızlı yol bu gibi görünüyor. Bu rotada izleyebileceğin bir diğer yol ise Sabiha Gökçen’den Taksim’e giden Havabus’a binmek ve oradan da yine Havabus’un Atatürk Havaalanı’na giden otobüslerini kullanmak olabilir. Ayrıca metro da bir seçenek olabilir. Özellikle Fatih civarından Atatürk Havaalanı’na gideceksen yolculuğun oldukça kısa sürecektir.
Atatürk Havaalanı metrosu ve Taksim’den hareket eden belediye otobüsleri sabah 06:00 gece 00:00 saatleri arasında hizmet veriyor. Özel transfer seçeneği de aklının bir köşesinde bulunsun. Bütçene uygun, özel hizmet almak istersen internet üzerinden kısa bir arama yaparak rezervasyonunu yaptırabilirsin.
İstanbul ulaşımı trafik nedeniyle bazen can sıkıcı olabilir. Bu yüzden kenti baştan başa saran metro ağından yararlanmakta fayda var. İstanbul toplu taşımasının bu rahat alternatifi turistlere daha çok gezmek için zamandan da kazandırıyor.
Metro İstanbul’un güzergahları şöyle: Yenikapı- Atatürk Havalimanı, Yenikapı – Kirazlı, Yenikapı – Hacıosman, Kirazlı/Başakşehir – Metrokent, Kadıköy – Tavşantepe, Levent – Boğaziçi Üni./Hisarüstü ve Taksim Kabataş Füniküler Hattı. İstanbul tramvay hattı da Kadıköy – Moda, Bağcılar – Kabataş ve Topkapı – Mescid – i Selam.
Tramvay da İstanbul toplu ulaşımının en eski geleneklerinden… Tarihi Moda Tramvayı haricindeki tüm hatlar sabah 6’dan gece 24’e kadar hizmet veriyor. Moda tramvayında ise bu aralık 07:00 – 21:00. Metro ve tramvayın çalışma saatleri aynı.
İstanbul ulaşım ücretleri biraz farklılık gösterebilir. Avantajlı yolculuk yapmak için İstanbul Kart almakta fayda var.
İstanbul seyahatinde ortalama rezervasyon süresi 3 gecedir.
İstanbul otellerinde oda fiyatları çeşitlilik gösterir. Bu çeşitlilik; müsaitlik, konum ve olanaklar gibi faktörlere bağlıdır. Oda fiyatları ortalama olarak gecelik ₺ 405 civarındadır.
İstanbul otelleri için oda fiyatları Ocak ayında %38 düşebilir. Rezervasyon yapmak ve tasarruf etmek için harika bir dönem.
İstanbul otel odaları için Cumartesi günü en ucuz gündür. Salı ise en pahalı gündür.
₺ 183, İstanbul içinde bir hostelin (ve 2 veya altı yıldızlı otellerin) gecelik maliyetidir. Hostel rezervasyonu, bir İstanbul otelinin ortalama fiyatı ile karşılaştırıldığında ₺ 222 tasarruf etmenizi sağlar.