Belgrad hava durumu, karasal iklimin tüm özelliklerini taşıyor. Kış ayları oldukça soğuk geçen Belgrad’da yazın güneşin etkisi iyice hissediliyor. Fakat Belgrad’da kış kendini biraz erken gösterip, uzun süre kenti terk etmediğinden seyahat için Mayıs-Eylül ayları arasını seçmekte yarar var.
Mayıs, Türkiye - Belgrad arası uçuş fiyatlarının en düşük olduğu aydır. ₺ 1.126 civarında olan uçak bileti fiyatları, sezonu olmadığı için daha düşüktür. Mayıs ayında seyahat edemezsen Türkiye - Belgrad uçuşunu bu ay yerine Ağustos ayında rezerve edebilirsin. Belgrad varışlı uçuşlar Ağustos ayında Mayıs ayında olduğu kadar ucuz olmasa da ortalama ₺ 1.141 civarındadır.
Genel olarak çoğu seyahat sever, Belgrad uçuşları için bilet fiyatlarının ortalama ₺ 1.291 olduğu, varış tarihinden 60 gün öncesinde en uygun fiyatları bulmaktadır. Bu zaman diliminin dışında da uygun fiyata Belgrad varışlı uçak biletleri bulabileceğini unutma. momondo kullanıcıları son zamanlarda ₺ 731'ye Türkiye - Belgrad uçak bileleri buldu.
Verilerimiz Belgrad varışlı uçuşlar için en uygun fiyatlı günün Pazartesi olduğunu göstermektedir. Bu gün için uçak biletleri ₺ 1.201 gibi düşük bir fiyata bulunabilir. Diğer bir taraftan Cumartesi, hem iş hem de tatil amaçlı seyahatler için uygun bir gündür ve Türkiye kalkışlı uçuşlarda biletlerin en pahalı olduğu gündür. Bu günde fiyatlar ₺ 1.564 civarında seyretme eğilimi göstermektedir.
Türkiye - Belgrad uçuşunda akşam, kalkış için en düşük fiyatı bulabileceğin zamandır. momondo kullanıcıları akşam kalkışlı uçuşları ararken ₺ 1.257 gibi düşük bir fiyata uçak biletleri buldu. Buna karşılık Belgrad varışlı uçmak için günün en pahalı zamanı fiyatların ₺ 1.456 civarında olduğu öğleden sonra vaktidir.
Belgrad civarında alternatif ve daha ucuz bir havalimanı bulma ihtimalin var. Belgrad şehrine seyahat ediyorsan Belgrad Batajnica Havalimanı (Belgrad şehir merkezine 21 km) veya Kraljevo Morava Havalimanı (Belgrad şehir merkezine 110 km) varışlı bir uçuş rezerve etmeyi düşünebilirsin.
Belgrad İstanbul arası yaklaşık 1 saat 30 dakikalık bir uçuş süresine sahip. Tüm hava yolları Belgrad Nikola Tesla Havaalanı’na iniş yapıyor.
Belgrad’a nasıl gidilir diye sormadan önce en ucuzundan en pahalısına hangi şirketle yolculuk edersen et yemek servisinin ekstra ücrete tabi olup olmadığını ve diğer haklarını mutlaka öğren. Bunun için arama sonuçlarında çıkan tahmini ek ücretlere göz atarak ekstraları görüntüleyebilirsin.
Belgrad Havaalanı Nikola Tesla, merkeze yaklaşık 20 km uzaklıktaki küçük ve pratik bir yer. Belgrad Havaalanı’ndan şehir merkezine ulaşım imkanı da sayıca fazla değil, ancak yeterli durumda.
En çok tercih edilen seçeneklerden biri, A1 kodlu havaalanı otobüsleri… Bunların diğer otobüslerden farkı konforlu ve rahat olmaları olsa da, isteyenler yaklaşık bir saatlik yolculukla kent merkezine ulaşan 72 numaralı halk otobüslerini de kullanabiliyor.
Belgrad şehir içi ulaşımını genellikle tramvaylar ve otobüsler sırtlıyor. Bunun yanı sıra troleybüsler de, diğerleri kadar zengin bir hizmet ağı sunmasa da seçenekler arasında.
Belgrad toplu taşıma araçlarında sefer saatleri sabah ve akşam farklılık göstermektedir. Dört bölgeye ayrılan Belgrad’da ulaşım ücretleri bu mesafelere göre hesaplanıyor. Bu arada en önemli detay ise bu araçları kullanmak için bir BusPlus kartı edinmek. Durakların yanındaki büfelerden temin edilebilen kartlarla her üç araca da binebilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip olanlar Sırbistan’a vize gerekmeksizin giriş yapabiliyor.
Belgrad, Sırbistan’da ve Sırbistan’ın başkenti.
Belgrad, yakın tarihimizin en uzun süren ve en hüzünlü savaşlarından birinin yaşandığı bölgede konumlandığından bu etki halen hissediliyor. Doğal güzellikler de savaştan payını alsa da tabiat onları yerine koymayı da bilmiş.
Kalemegdan, Aziz Sava Katedrali, şehrin kalbinin attığı Knez Mihailova Caddesi gibi yerler Belgrad gezilecek yerlerinin başında geliyor. Dünya markaları Knez Mihailova’da konumlandığından burası aynı zamanda Belgrad’da alışverişin merkezi. Belgrad’da kafeler ve restoranlar tüm meydanlarda açık havada hizmet veriyor. Burada yöresel biralardan içerek müzik dinlemek özellikle yaz aylarında oldukça keyifli.
Belgrad çevresinde de gezilecek yerler çokça var. Çingene Adası Ada Ciganlija da bunlardan biri. Sava Nehri’ne bakan kıyıda konumlanan yemyeşil Ada Ciganlija’ya Belgrad bisiklet kiralama merkezi de diyebiliriz. Genellikle bu noktada özellikle turistler bisiklet kiralayarak rahatlıkla dolaşabiliyor.
Belgrad’da gece hayatının kalbi kulüplerde atıyor. Nehir üzerindeki tekneler dahi gece kulüplerine çevrilmiş. Özellikle bu “yüzen” gece kulüplerinde eğlence sabaha kadar devam ediyor. Fakat karadaki disko ve kulüplerde de durum farklı değil. Yaz aylarında zirveye ulaşan Belgrad gece hayatı sonbahara doğru düşüşe geçse de, müdavimleri çok.
Sırbistan’ın para birimi Sırp Dinarı. Belgrad’da fiyatları da göz önüne alırsak kentin oldukça ekonomik bir şehir olduğunu söyleyebiliriz. Belgrad’da alışveriş fiyatları ekonomik, peki yeme içme nasıl? Yöresel yemekler ve yerel içkiler ortalama fiyatlarda… Bunun yanı sıra fine dining olarak adlandırılan restoranlar Belgrad yeme içme fiytlarını biraz yukarı çekebiliyor.
Belgrad’ın kışları Balkan havasının karakteristiğini yansıttığından oldukça soğuk ve çetin geçiyor. Eğer kış aylarına tutkuyla bağlıysan bu mevsim senin için iyi bir fikir olabilir. Ancak bu aylarda şehrin sıcak havalardaki hareketliliğinden eser kalmadığını da hatırlatalım.
Balkan köftesi, kuru etler, yerel biralar, erik rakısı, kuzu eti gibi yemekler Belgrad mutfağının en iyi örnekleri. Bu arada Belgrad kahvaltısının en leziz yanı börekleri… Mantarlısından peynirlisine, jambonlusundan sebzelisine kadar pek çok çeşidin bulunduğu börekler, “pekara” adı verilen fırınlarda sıcak servis ediliyor.