Paris hava durumu, Avrupa’nın diğer ülkeleriyle karakteristik olarak çokça benziyor. Kış ayları yaklaşırken hava Türkiye’ye göre biraz daha erken ve ani soğuduğundan mutlaka tedbirli gitmek gerekiyor. Paris’i sonbahar aylarında görmek muazzam bir deneyim yaşatsa da, her mevsimin kendine göre güzel olduğunu söyleyebiliriz.
Paris seyahati için momondo üzerinden bulunan ve en iyi fiyata sahip uçak bileti Prag kalkışlıdır ve kişi başına ₺ 371 fiyata sahiptir. Bu fiyat, ortalama bir Paris uçak bileti fiyatından %70 daha düşüktür. Bulunduğun bölgeden Paris varışlı en ucuz uçak biletini bulabilmek için momondo'nun Uçak Bileti Fiyat Rehberi'ni kullan.
Türkiye - Paris uçak biletleri için ₺ 1.641 civarında fiyatlarla Mart, ortalama olarak biletlerin en ucuz olduğu aydır. Paris seyahatini Mart ayında yapamazsan Türkiye kalkışlı uçuşların fiyatları Mayıs ayında da oldukça uygundur. momondo kullanıcılarının çoğunun bu ayda bulduğu fiyatlar ₺ 1.648 civarındadır.
Bir Türkiye - Paris uçuşu rezerve etmek için en iyi zaman fiyatların ₺ 1.933 civarında olduğu 60 gün öncesidir. momondo kullanıcıları son 72 saat içinde ₺ 1.017 gibi düşük bir fiyattan Türkiye - Paris uçuşları buldu.
Çarşamba günü genellikle Türkiye - Paris uçuşu içinen uygun fiyatı bulabileceğin gündür. momondo kullanıcıları ₺ 1.836 gibi düşük bir fiyata Çarşamba kalkışlı uçuşlar bulmaktadır fakat bu fiyat, hava yoluna, sezona ve tatil günlerine bağlı olarak dalgalanma gösterebilir. Fiyatların genellikle normalden daha yüksek olduğu Pazar gününde kalkış uçuşunu rezerve etmemeye çalış. Verilerimize göre Pazar günü Paris varışlı bir uçak biletinin ortalama fiyatı ₺ 2.038'dir.
Paris varışlı uçuşlar için fiyatların en düşük olduğu zaman öğleden sonra vaktidir. ₺ 1.811 gibi düşük bir fiyat uçak bileti bulunabilir. Akşam civarında bilet satın almamaya çalış çünkü bu vakitten fiyatlar yaklaşık ₺ 2.048'dir. Bu fiyatlar, tabi ki yılın dönemine ve hangi havalimanına uçacağına göre farklılık gösterebilir.
Paris civarında alternatif ve daha ucuz bir havalimanı bulma ihtimalin var. Paris şehrine seyahat ediyorsan Paris Charles de Gaulle Havalimanı (Paris şehir merkezine 23 km), Paris Beauvais Havaalanı Havalimanı (Paris şehir merkezine 68 km) veya Chalons-en-Champagne Chalons-Vatry Havalimanı (Paris şehir merkezine 135 km) varışlı bir uçuş rezerve etmeyi düşünebilirsin.
Kişi başına ortalama ₺ 190 fiyat ile Chalons-en-Champagne Chalons-Vatry Havalimanı, Paris yakınındaki en ucuz havalimanıdır. Bu fiyatlar, yolcuların nereden geldiklerine bağlı olarak değişebilmektedir. Tasarruf etmek isteyen seyahat severlere momondo'nun Uçak Bileti Fiyat Rehberi'ni denemelerini öneriyoruz.
Paris seyahatine İstanbul’dan başlayacaksan uçuş süresini 3,5 saat olarak hesaplayabilirsin. Paris havaalanları Charles De Gaulle, Orly ve Beauvais–Tillé Havaalanı olarak sıralanıyor. Paris’e nasıl gidilir diye sormadan önce en ucuzundan en pahalısına hangi şirketle yolculuk edersen et yemek servisinin ekstra ücrete tabi olup olmadığını ve diğer haklarını mutlaka öğren. Bunun için arama sonuçlarında çıkan tahmini ek ücretlere göz atarak ekstraları görüntüleyebilirsin.
Paris’teki havaalanlarının en büyüğü Charles De Gaulle (CDG) Havalimanı, Türkiye’den kalkan uçakların indiği iki Paris noktasından biri. Burada uçuşların yapıldığı bir diğer havaalanı Orly. Beauvais–Tillé Havaalanı’na ise ülkemizden sefer yapılmıyor. CDG Havaalanı’ndan transfer ise Paris ulaşım ağının genişliğiyle doğru orantılı olarak transfer alternatiflerinin çok fazla olduğu bir nokta. CDG Havaalanı’ndaki en özel hizmet şüphesiz Paris Dolmuşu. Paris Dolmuşu’yla, önceden rezervasyon yaptırarak Türkçe konuşabilen bir şoförle konforlu seyahat etme imkanı yakalıyorsunuz. Bu hizmet ayrıca Orly Havaalanı’da da veriliyor.
Paris Charles De Gaulle Havaalanı’ndan şehir merkezine ulaşım için bir diğer seçenek de RER adı verilen tren benzeri araçlar… Havaalanında iki durağı bulunan RER dışında shuttle servislerini tercih ederek de istenen adrese ulaşmak mümkün. Orly Havaalanı’nda da ulaşım aynı şekilde RER’le ve shuttle aracılığıyla sağlanıyor. Eğer RER’e uzak bir konumda bulunuyorsan seni en yakın istasyona ulaştıracak Orlyval ve Orlybus’tan da yardım alabilirsin. Paris havaalanı transferlerinde aynı zamanda taksiler de hizmet veriyor. Paris taksi fiyatları CDG Havaalanı’ndan şehir merkezine olan mesafe düşünüldüğünde 40-50 Euro arası tutuyor. Ayrıca Orly Havaalanı’na 183 numaralı belediye otobüsü de gidiyor.
Paris’in toplu taşıması ilk bakışta biraz karmaşık görünebilir. Dünyanın en büyük şehirlerinden biri olduğunu düşünürsek aslında bu durum çok da şaşırtıcı değil. Paris’te şehrin ulaşımının büyük bölümünü sağlayan metro hattı bulunmakta. Paris metro ağı fazla büyük bir alanda olmamasına rağmen tam 16 hat ve 300 istasyonla hizmet veriyor.
Peki, turistlerin çok yararlandığı Paris Pass Kart nedir ve ulaşımda ne gibi faydalar sağlar? Aslında bu kart, indirimli bir turist seyahat kartı. Onu diğerlerinden ayıran özellik ise biraz daha pahalı olması. 2 gün için 134 Euro olan Pass Kart, hem sınırsız ulaşım sağlıyor hem de Paris’in meşhur yerlerine ve organizasyonuna ücretsiz giriş olanağı sunuyor. Bunlar arasında bazı müzeler, otobüsler ve şarap tadımı da bulunuyor. Paris Pass Kart’ın nereden alındığını merak ediyorsan parispass.com’u inceleyebilirsin.
Paris’teki ulaşım kartlarının diğerleri, Mobilis Bilet, Navigo, Decouverte Kart ve Paris Visite Kart. Paris metro bilet fiyatları tekli bilet alındığında 1,90 Euro. Ayrıca Paris, Avrupa şehirleri arasında hızlı tren seferlerinin de oldukça yoğun şekilde yapıldığı bir kent. Buradan Amsterdam, Cenevre gibi yerlere yolculuk yapmak mümkün. Hızlı tren biletlerinin nereden alındığını merak ediyorsan voyages-sncf.com adresini ziyaret edebilirsin. Biletleri ayrıca istasyonlardan da temin edebilirsin.
Paris’e gitmek için gerekenlerin başında Fransa konsolosluğundan alınacak olan turist vizesi randevusu geliyor. Fransa vize ücreti ise 60 Euro.
Fransa’nın başkenti Paris, İle-De-France bölgesinin merkezi durumunda bulunuyor.
Paris, her mevsim turist ağırlayan bir şehir. Ancak Noel, Paskalya gibi zamanlarda özel günlerin coşkusuyla kurulan pazarlar ve düzenlenen etkinliklerle kent renkli bir havaya bürünüyor. Yazın yaklaşık 26-27 derece, kışın ise ortalama 9 – 10 derecedir.
Paris gerçekten apayrı bölgeleriyle gezmekle bitmeyecek bir şehir. Eyfel Kulesi, Disneyland, Sacre-Coeur Bazilikası, Versaille Sarayı, Champs-Elysee Bulvarı ve Louvre Müzesi gibi imza yapıları ise gezmeden geçmek olmaz. Müzeleri gezmek istiyorsan Paris Müze Kartı olan Paris Museum Pass’ı edinebilirsin. Böylece 60’tan fazla müze ve anıtı gezme imkanın olur. Eğer şehri yoğun bir tempoyla gezmek istersen 5 günlük bir seyahat planlayabilirsin. Ancak yine de Paris masalına doyamayacağını bilmelisin! Gezerken sana çok yardımcı olacak Paris metro hattı çalışma saatleri ise sabah 06:00 ile gece 00:30 arası.
Dünyaca ünlü markaların ve şık restoranların bulunduğu Champs-Elysee Bulvarı, Paris’e özel tatları denemek için iyi bir fırsat. Öncelikle meşhur soğan çorbasını tatmalısın. Eğer midene güveniyorsan da bir tür çiğ et olan steak tartar gibi yemekler sana hitap edebilir. Bunun yanı sıra Paris’te yemek denilince akla şüphesiz ünlü antrikotçular da gelir. Burada uygulanan set menüde salata, antrikot, içecek ve sınırsız patates kızartması sunuluyor. Öğleden sonra açılan mekana girmek için biraz sıra beklemen gerekebilir.
Tatlı seviyorsan da Paris senin için muhteşem bir vaha. Makaronlar, turtalar ve pastalar masalsı görüntüleriyle kendine çekiyor. Ancak söylememiz gerekiyor ki, Paris yemek fiyatları açısından ucuz bir şehir değil. Bütçen kısıtlıysa şehirde aslında oldukça lezzetli, ucuz ve hızlı yemek çeşitleri de var. Falafel, döner gibi aşina olduğumuz yemekleri de daha ekonomik bir şekilde deneyebilirsin. Ayrıca dünya mutfaklarının neredeyse tümünü yine Paris’te bulabilirsin.
Paris ucuz bir şehir değil. Her ne kadar fiyatlandırma bölge bölge değişse de, genel kanı itibariyle bütçeni aşman olası. Giyim ve kozmetik alışverişi yapacaksan dünyanın en işlek caddelerinden olan Champs-Elysee’de aradığın her şeyi bulacaksın. Hediyelik almak istiyorsan da Paris’in hediyelik eşya dükkanlarından Eyfel maketleri, anahtarlıklar, kupalar ve daha birçok farklı alternatif bulabilirsin. Bunun yanı sıra kırtasiye malzemelerinin de Paris’te çok kaliteli olduğunu söyleyelim. Böyle bir merakın varsa, Paris senin için biçilmiş kaftan.
Paris gece hayatı ışıl ışıl. Şehrin ünlü kabaresi Moulin Rouge ve Le Lido, her gece çok kalabalık olduğundan gideceğin zaman mutlaka rezervasyon yaptırmalısın. Bunun yanı sıra Bastille bölgesi de gece kulüpleri ve barlar açısından oldukça zengin. Barrio Latina ve Buddha Bar gibi ünü dünyaya yayılmış kulüpler burada konumlanıyor. Önemle belirtmemiz gereken detay ise, Paris’teki gece kulüplerinin girişinde kılık kıyafete çok dikkat ediliyor.
Şehrin sembolü olan Eyfel Kulesi, Paris’in tam göbeğinde yer alıyor. Eğer Paris’e gittiysen şehrin neredeyse her noktasından Eyfel’i görebilirsin. Vaktin varsa mutlaka Eyfel Kulesi’nin en tepesine çıkmanı öneririz. Eyfel Kulesi giriş ücreti çeşitli türlerde sunuluyor ve bazı dönemler zamlanıyor. Güncel giriş ücretlerini toureiffel.paris adresinden görüntüleyebilirsin.
Disneyland Paris’e yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta kalan, çocukluk kahramanlarıyla dolu ve hatta bizce biraz da büyülü bir kasaba. Disneyland Paris’in biraz dışında kaldığından metrodan RER A tren istasyonuna aktarma yapılarak Marne-la-Vallee Chessy yönüne gidilebiliyor. Burada son durak Disneyland. Bunun dışında yine Paris Dolmuşu, Disneyland, Versailles Sarayı gibi Paris’in önemli bölgelerine de hizmet veriyor.
Paris Disneyland Giriş Ücreti 2-3-4 günlük turlara göre değişiyor. Tabii istersen bir günlük seçenek de bulunuyor. Biletleri online olarak booktickets.disneylandparis.com adresinden alabilirsin. Ayrıca Disneyland’de yaz dönemine özel biletler de sunuluyor. Onun dışında Ticket Super Magic Flex gibi esnek bir alteratif de var.